Egy fogyatékossággal élő LMBTQ-s tinédzserrel, férfi sellővel és még gyerek rendezővel nem sablonos romkom-lista következik, azaz TOP 5 rövidfilm.

Hirdetés

Képernyőn nézni más emberek szerelmi történeteit ad egy pofont az endorfin szintünknek, főleg hogy nem kell kivárni, amíg a kellemetlen első találkozások és sakkozások ideje letelik, hanem egyből a nagybetűs szerelmet tolják az arcunkba futószalagról. 

Egyre több fiatal rendező választja a YouTube-ot és a Vimeot publikálásra, ezzel is görbe tükröt állítva a hollywoodi filmgyártásnak és az általa okozott szexizmusnak.

A Vimeo meglovagolta ezt a trendet és létrehozott egy kezdeményezést, amellyel a női rendezőket támogatja.

Nos, itt vannak a kedvenc coming-of-age szerelmes filmjeim, röviden. Nyugi, a legtöbbnek happy end a vége!

Our Time (2013) 

Ha tetszett a Stranger Things, akkor az Our Time-ot imádni fogod. A 2013-as Cannes-ban debütált film telepakol a ’80-as évek nosztalgiájával. A 400$-os költségvetésű, 30 perces rövidfilm Paul történetét meséli el, aki épphogy tini, de már rendező és történetesen az utca túloldalára költöző Beccába szeret bele. David Paul Irons ügyesen bánik a színekkel és hozza vissza a VHS kazetták borítóit idéző szövegdobozokat, na meg a szintis intrókat. 

Cold Shivers (2016)

Nagyon erős mondanivalójú film! Megmutatja, hogy a családon belüli erőszak hogyan hat ki egy tinédzser fiú szerelmi életére és vágja falhoz az egészet tulajdonképpen. Ártatlanul kezdődik a storyline, egy fiú és a barátnője már szintet lépnének a kapcsolatukban azzal, hogy a srác bemutatná az anyukájának szerelmét. Ekkor Norman Bates módjára kanyart vesz a történet, és megtudjuk, hogy ez egy olyan anya-fia kapcsolat, ami határok nélkül tombol. Ez egy olyan problémára reflektál, ami felett sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani, ami pedig a kiskorú fiúk szexuális bántalmazása

Vatten (2012)

Ez a kísérteties svéd film valószínűleg a legkorábbi filmes élményeimet idézi fel, hiszen a történet főhőse talál egy sellő fiút az iskolai úszómedencéjében. Clarát senki nem érti meg és kirekesztett, ezért elképzel magának egy fiút (ez meg is magyarázza a különös találkozást), akiért a saját határait is feszegeti: egyre több időt tölt a víz alatt, letartóztatják, mert este beszökik az uszodába. Nézd meg a teljes filmet itt!

Hi Maintenance (2016)

A szia egy olyan szó, ami csak úgy kiszalad a szánkon. Az egyik leghétköznapibb köszönési forma. Az, hogy hogyan, mikor, kinek mondjuk, az viszont nagyon sokat számít. Egy brit szerelmes pár viszontagságait látjuk a filmen keresztül, pontosabban a sziáikon keresztül. Fiatalos karakterek, jól kurált paletta és on-screen illusztrációkkal Wes Anderson látványával vetekszik.

I Don’t Want to Go Back Alone (2010)

Most, hogy lement az LGBTQ körüli balhé, és már szinte hétköznapivá vált a fogalom, itt az ideje, hogy keresztezett LGBTQ-karaktereket is lásson a világ. Páldául mi van, ha valaki egyszerre LGBTQ és HIV pozitív, vagy LGBTQ és rosszul kereső? Na, hát ebben a történetben Leonardo LGBTQ és vak is egyszerre. A Brazíliában játszódó történet nyelvezete olyan szívderítő, mint az első csók képe vagy a happy endingje. A közönség annyira imádta a filmet, hogy 2014-ben The Way He Looksként újraforgatták.