„Öröm Istenben”

0
59
Fotó: Az Adna Kávézó hivatalos Facebook-oldaláról.
Hirdetés

Egy barátságos hely a Kálvin tér mellett. Egy új esély, alkoholmentes filozófia, nyitottság, beszélgetések, programok, kiállítás, süti, kávé. Ez mind az Adna Café, a Török Pál utca 6-ban.

ContextUs.hu: Mikor nyílt az Adna Café? Kik nyitották, kik ma a tulajdonosok?

Urbán Ákos: A Református Drogmisszió (pontos neve: Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió) nyitotta a helyet tavaly júniusban, ők ma is a tulajdonosok.

ContextUs.hu: Honnan a név?

Urbán Ákos: Ez egy bibliai eredetű név. Van egy olyan rész a Bibliában, ahol szerepel, hogy kik vettek részt Jeruzsálem falának újjáépítésében. Itt található az Adna. Egyébként azt jelenti: öröm Istenben. Erdős Eszter, a misszió vezetője adta a nevet a kávézónak.

ae

ContextUs.hu: Hogyan fogadta a közönség?

Urbán Ákos: Elég jól. Voltak interjúk, megjelentek cikkek. A nyitástól kezdve minden hónapban erős növekedést mutatott a forgalom. Ez februárra egy kicsit visszaesett, mert február óta tart egy építkezés is, ami miatt nehezen lehet erre közlekedni. Reméljük, most ősztől újból növekedés lesz. Elég biztató a helyzet.

ContextUs.hu: A kínálatot ki tervezi? Hol készülnek a termékek?

Kovács Péter: Minden helyben készül, itt, a pult mögött van egy kis konyha. Ezen a helyen készítjük a sütiket reggel, és az egyszerűbb ételeket is. A menü főleg olyan ételekből áll, amiket gyorsan, az éppen műszakban lévő pultos is meg tud csinálni. Azt pedig, hogy éppen milyen süti, pohárkrém legyen a pultban, szintén mi találjuk ki.

ContextUs.hu: Ez azt is jelenti, hogy a kávézó kínálatát, profilját, programját is ti találjátok ki és szervezitek?

Kovács Péter: Az Adna Café üzletvezetői hatáskörébe tartozik ezek közül minden. Így a fenntartó megbízott engem mint üzletvezetőt, hogy a teljes tulajdonosi képviseletet ellássam. Tehát a személyzeti, árukínálati és programkínálati üzemelést fogom össze. Az előző üzletvezető elképzeléseit szeretném én továbbvinni, mert nagyon professzionálisnak tartom. Emellett hűek maradunk a létrehozó, Erdős Eszter elképzeléséhez, vagyis hogy mi mint egy drogmentes misszió, az alkoholt kizárva, a fiatalokat megcélozva egy kellemes légkörű, családias kávézót üzemeltessünk. Minőségi termékeket kínáljunk, akár kávéról, akár süteményekről legyen szó.

img_3907

ContextUs.hu: Kikből áll főleg a vendégkör?

Orosz Eszter: Főleg diákok, egyetemisták jönnek a környékről, sokan tanulni térnek be, vagy ide szervezik az egyetemi csoportos óráikat. Nyáron picit csendesebbek voltak a napok, hiszen nyári szünet volt. De most lehet érezni, hogy kezdenek visszajönni.

ContextUs.hu: Sokan önkénteskednek nálatok?

Urbán Ákos: Sok segítséget kaptunk már, például a logónk is adomány. Dekorációt is hoztak önkéntesek, vagy volt, aki pultozni jött. Ezt nem annyira tudtuk összeegyeztetni. Egy kávézóba be kell tanulni, nem lehet rögtön berakni őket a pultba. Így inkább külső dolgokban, mint például marketingezésben tudtak segíteni. Volt, hogy szórólapot osztottak vagy programokat tartottak.  

ContextUs.hu: Tudnátok bővebben beszélni a misszióról, a kávézó céljáról?

Urbán Ákos: Az elsődleges cél az volt, hogy fiatalokat hozzunk be a kávézóba. A célközönség a nem drogos fiatalok csoportja volt és most is az. Alkoholt nem is árulunk, a józan szórakozást támogatjuk. A lényeg az volt, hogy egy védett helyet tudjunk biztosítani. Azt szerettük volna elérni, hogy ezen a helyen találkozni tudjanak és beszélgessenek, akár szenvedélybetegek voltak korábban, akár nem.

Nálunk lehetősége nyílik a rehabilitációról kikerült fiataloknak munkát vállalni, itt, a kávézóban. Nyitás óta többen is megfordultak – illetve jelenleg is dolgozik korábbi szenvedélybeteg –, majd később visszamentek korábbi munkahelyükre. Szerveztünk programokat is, például kerekasztal-beszélgetéseket, ahol a korábbi szenvedélybetegek meséltek az életükről, az élményeikről, gyógyulásukról. Ezek persze mind ingyenesek.

ContextUs.hu: Amikor megnyílt a hely, mennyire tudták a vendégek, hogy itt akár korábbi szenvedélybetegekből áll a személyzet, illetve azt, hogy az Adna Café egy keresztény szellemiségű kávézó?

Urbán Ákos: Nem igazán akartuk ezt mondani. Az volt az eredeti célkitűzés, hogy nem tolakodunk az evangelizációval, de persze a Biblia fent van a polcon, így elérhető bárki számára. Aki szeretne ilyen jellegű programot rendezni, lehet, de mi nem erőltetjük rá senkire. Szórólapokon hirdettük, hogy lehet rehabról kikerült emberekkel beszélgetni, de ennél direktebb kezdeményezést nem tettünk. Az volt a célunk, hogy a vásárlóközönség ne azért jöjjön be, mert ez egy missziós hely, hanem azért, mert kellemes a légkör, jó itt lenni.

jovaltozat

ContextUs.hu: Milyen volt ezekkel az emberekkel dolgozni?

Urbán Ákos: Azt kell mondanom, hogy nagyon jó. Rájuk jellemző, hogy tudatosan élnek, hiszen folyamatosan mentálhigiénés szakemberekkel, pszichológusokkal voltak együtt, rendszeres foglalkozásokon vettek részt. Nagyon nyitottak, tudtunk az élményeikről beszélni.

img_3917

ContextUs.hu: Hogy áll a helyzet most? Jelenleg is szerveztek ilyen jellegű programokat?

Orosz Eszter: Most egy átalakulás zajlik éppen, az üzletvezetőnk is csak másfél hete vette át a vezetést. Ezért még nem tudni pontosan, mik lesznek. Az biztos, hogy a lehetőség megmarad. A missziónk ugyanaz lesz, mint nyitáskor.

Egyébként másfajta programokat is szerveztünk. Voltak irodalmi estek, gyülekezeti alkalmak is. A jövőben szeretnénk minél többféle korosztályt megszólítani. Nem feltétlenül prevenciós jellegű programokat helyeznénk előtérbe, hanem inkább kézműves dolgokat, sütipiacot, bolhapiacot stb. szerveznénk. Akár foglalkozásokat is tarthatnánk itt, hiszen a hely alkalmas rá.

Az interjúban közreműködött még Orosz Eszter, barista és Kovács Péter, üzletvezető.

Fotók: Lelkes Heni

Facebook-oldal: ITT

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Föld legmagasabb embere az A38-on
Következő cikkAz asztal alatt sírunk, annyira jó a Kings of Leon új dala!
Lelkes Heni 1991-ben született, Vácott. Főiskolai évei alatt költözött Budapestre, azóta is itt él. Úgy döntött, egyszer cukrász lesz belőle, így hát jobb elkezdeni a gasztronómia alapjainál. Ezért végezte el a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakát, mellette pedig egy felnőtt cukrászképzést. Az egyetem által rendezett sütőversenyen harmadik helyezést ért el. Több helyen dolgozott cukrászként, mint például Cake Shop Budapest, Chez Dodo Macaron Manufaktúra. A cukrászkodás melletti szenvedélye a festés, rajzolás és írás. Erasmusos évei alatt írt egy blogot, ekkor szerette meg igazán a műfajt. Mostanában gyakran fest lakásokban faldekorációkat, de amikor jut ideje, rajzol, süt, sportol, olvas. A ContextUs.hu Gasztro art rovatvezetője.