Egy összesítő lista nehezen lehet objektív, főleg ha művészeti produktumokról van szó. Minden színháznézőnek merőben eltér az ízlése: van, aki kiöltözve jár az Operettszínházba, van, aki csak klasszikus drámák feldolgozására kíváncsi, és van, aki a pincétől kezdve a padlásig akárhol hajlandó előadást nézni. Én az utóbbi kategóriába tartozom, de az átlagnál többet járok színházba, ráadásul a lehető legkülönbözőbb félékbe. Összesen öt olyan (2018-ban bemutatott) darabot láttam, amelyek annyira belerántottak a saját, kitalált világukba, hogy akármikor újranézném őket. Nézzük a rangsort!

Závada Péter: JE SUIS AMPHITRYON (Trafó, rendező: Geréb Zsófia)

Kevés olyan kortárs dráma van, amiből rögtön jó színpadi adaptációt lehet készíteni. Závada Péter műve azonban megjelenése után pár héttel már testet is öltött a Trafó nagytermében.

A dráma egy mitológiai történetet dolgoz fel, valamint helyez át egy modernebb (de nem mai) térbe és időbe.

A Trafó termébe installált mobil konyhát ábrázoló díszlet egyszerű, de bőven elég ahhoz, hogy átadja a nézőknek, amit kell, egyébként sem a tér a legfontosabb ebben az esetben. A Je suis Amphitryon telis-tele van önreflexióval, a művészetekre, a drámára és a színházra utal benne folyton minden egyes szereplő (főleg a három menád).

Jesuisamphitryon Szedőiván2 1
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Szedő Iván

Mindenképp érdemes előbb elolvasni a drámát, ha időnk engedi! De nem csak azoknak ajánlanám az előadást, akiket érdekel a művészet, hanem többek közt azoknak is, akiket a gender-téma érdekel. A férfi-női kapcsolatot ilyen izgalmas és elgondolkodtató módon ábrázolva aligha láttam színpadon.

Tóth Krisztina: PIXEL (Ódry Színpad, rendező: Forgács Péter)

Azt hihetné az ember, hogyha a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy vizsgaelőadására megy, „kevesebbet” fog látni, mint egy „neves” színházban. Ez, kérem szépen, tévedés! Mióta színházba járok, minden egyes évben láttam az Ódry Színpadon olyan előadást, ami valamilyen módon meghatározó volt számomra.

A Tóth Krisztina novellafüzéréből a dramaturg, valamint a színészosztály által megformált dráma hihetetlenül jól működött az egyetem egyik feketére mázolt, ablaktalan termében.

A színészhallgatóknak szemmel láthatóan nagy feladat volt folyton más-más szereplőt megtestesíteni, de nem esett nehezükre. Sőt, ami azt illeti, úgy tűnt, még élvezték is ezt a szerepek közti ugrálást. Kihívást jelentett számukra az is, hogy gyakorlatilag díszlet nélkül kellett játszaniuk, csak a testüket és egy-két kelléket használva.

Jelenet Az Előadásból / Fotó: Éder Vera

A történetfoszlányok önmagukban is csodálatosak, de a színészosztály tehetsége, energiája és lelkesedése (na, meg az előadást követő közös koccintás velük) az, ami miatt újranézném a Pixelt.

William Shakespeare: A VELENCEI KALMÁR (Ódry Színpad, rendező: Zsótér Sándor)

Az öt legjobb előadás közt ez már a második, amit az Ódry Színpadon láttam? Bizony! Mondtam, igenis érdemes az egyetemet és a hallgatókat figyelemmel kísérni. Főleg akkor, ha Zsótér Sándor rendezi a vizsgaelőadásukat. Ő az a rendező-tanár, aki képes – szó szerint – kizökkenteni a színésznövendékeket a komfortzónájukból és a fekete falak közül. Rendezett már nekik az egyetem kertjében, a folyosón vagy épp az aulában.

A velencei kalmárnak ezúttal az iskolával szembeni menza és maga a Vas utca szolgáltak színpadául.

Shakespeare-dráma lévén kellően kusza a történet, de minden szál, a szereptöbbszörözések ellenére is, teljes mértékben érthető volt a nézők számára. Érdemes az előadás közben a cselekmény mellett a hallgatókra is figyelni: arra, hogy milyen felszabadultan játszanak – egymással és a közönséggel is.

Avelenceikalmár Odryszinpad.hu Éderver
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Éder Vera

Számomra ebben az előadásban kelt életre az a közhely, hogy a színház maga az élet és vice versa. Zsótér és a színészhallgatók ezt a komplikált, több évszázados történetet helyezték át a leghétköznapibb helyzetekbe, és tarkították a legegyszerűbb eszközökkel.

Carly Wijs: MI ÉS ŐK (Jurányi Ház, rendező: Fehér Balázs Benő)

Bevallom, ezt az előadást nem a „rendes” helyén, kőszínházban láttam, hanem a legelső bemutatóján: a Művészetek Völgye Fesztiválon. Ez volt az ott töltött kilenc napomnak a csúcsa, mindent összevetve. A dráma a 2004-es beszláni túszdrámáról szól, de nem akárhogy: két fogvatartott gyerek szemszögéből látjuk és éljük át a történetet. Lenyűgöző, ahogy a két színész már a beengedéskor gyerekként viselkedik, kapkod, magyaráz stb.

Az egész előadás ritmusa hihetetlenül dinamikus, minden gyorsan és váratlanul történik – ahogy az a valóságban is lehetett.

A temérdek impulzus, ami a nézőket éri – hang- és fényhatások – nem engedi a figyelmet lankadni. Először az előadás legvégén mertem újra hangosan levegőt venni. Sosem éreztem magam ennyire koncentráltnak, kíváncsinak és feszültnek, mint a Mi és ők alatt. Nagyon megindító volt látni, két ártatlan gyermek hogy él meg egy ilyen tragédiát.

Miésők Puskelzsolt.com Puskelzsolt2
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Puskel Zsolt

Azt a színházat különösen szeretem, ami hatással van a közönségre. Nos, az előadás után a nézők nem kacarászva-beszélgetve távoztak, hanem lehajtott fejjel, mindenki a saját gondolataiba merülve.

Georg Büchner: WOYZECK (Nemzeti Színház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila)

Négy. Ennyiszer láttam a Nemzeti Színház Woyzeckjét, és még mindig nem unom. Erről az előadásról nehéz úgy írni, hogy ne spoilerezzek semmit – de azért megpróbálom.

Aki elmegy megnézni, egy kétórás, iszonyatosan intenzív képsorozatra számítson.

A szemet és az agyat is megdolgoztatja ez az előadás, a néző pedig legszívesebben sírna magán a történeten, és nevetne azon, ahogy az elénk tárul. Ez a bipolaritás jellemző az előadás minden szegmensére, az egész az ellentétekre épül, valamint arra az eszement világra, amiben élünk. Biztos vagyok benne, hogy minden korosztály talál olyan részt a Woyzeckben, ami neki tetszik, vagy amivel azonosulni tud.

Woyzeck Nemzetiszinhaz.hu Eöriszabózsolt2
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Ugyanakkor meggyőződésem, hogy teljes egészében az előadást létrehozó Sztalker Csoport korosztályának (~20-28 év) szól: az ő problémáikat boncolgatja és az ő szemszögükből látható világot teszi színpadra.

Végszó

Ha csak szórakozásból is, de érdemes színházba járni! A felsorolt előadások mindegyike ugyanakkor elgondolkodtatja a nézőt – ha akarja, ha nem. Azt azonban muszáj megemlítenem, hogy az általam felsoroltak egytől egyig valamilyen szinten fiatal művészek alkotásai. Ezzel nem minősíteni szándékozom a régebbi generációt, inkább felhívnám a figyelmet a pályájukat mostanában kezdő alkotókra. Ha tehetitek, olvassatok kortárs költőket-írókat (például Závada Pétert), nézzetek pályakezdő rendezőket (például Fehér Balázs Benőt vagy ifj. Vidnyánszky Attilát), valamint kövessétek figyelemmel a színészhallgatókat! Számomra 2018-ban ők voltak a legjobbak, minden téren.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.