Nem véletlenül van az a mondás: „haverok a csajok előtt”. A barátság sokszor mélyebb, erősebb és nem utolsó sorban tartósabb, mint bármilyen vadromantikus kapcsolat. Következő cikkünkben összegyűjtöttük a filmtörténet 10 legmeghatározóbb barátságát a rajzfilmeken át egészen a történelmi drámákig.

2Lakótársból krónikás – Sherlock Holmes (Guy Ritchie)

/ Fotó: Empire Online

Ez az a kapcsolat, ami műfajt teremtett. Két ember, akiket szinte lehetetlen külön megemlíteni. Megalkotásuk óta dr. John Watson és Sherlock Holmes elválaszthatatlan alakjai a kölcsönös tiszteleten alapuló barátság iskolapéldájává váltak. Bármelyik filmet vagy sorozatot megemlíthetjük itt, elvégre a lényeg sehol sem változik.

Éveken át életük majdnem minden pontja egybemosódik, hiszen nem csak együtt laknak és dolgoznak, de szabad idejüket is a bűnügyek megoldásának szentelik.

E fantasztikus történetek jelentős része eleve homályba veszne, ha Watson doktor nem határoz úgy, hogy meg kell örökítenie zseniális barátja munkásságának legkiemelkedőbb pillanatait. Watson tehát nem csupán lakó- és munkatársa, barátja, ám egyszersmind krónikása is Holmes-nak.