Nézem Képzőművészet A Big Benen túl: Európa legszebb óratornyai

A Big Benen túl: Európa legszebb óratornyai

Promóció

Manapság, a mindent tudó karórák és  okostelefonok korszakában a köztéri órák jelentősége meglehetősen csekéllyé vált. Ettől még gyönyörűek, ezért úgy éreztük, muszáj megmutatni a legszebbeket.

Promóció

Európa szerintünk leginkább szemet gyönyörködtető óratornyait gyűjtöttük egy csokorba.

Grazi óratorony

Ez az osztrák gyöngyszem a Schlossbergen már messziről látható. Különlegessége, hogy az óra és a perc mutató meg van cserélve.  Eredetileg csak egy nagy mutató volt az óráknak, hogy jelentősebb távolságból is lehessen látni. A kis percmutatót később adták hozzá.

A világ legnagyobb kakukkos órája Tribergben

Ezek a cuki házak a kakukkosórával Feketeerdő szimbólumai. A világ legnagyobb kakukkos órája is itt, Tribergben található. A mozgószerkezet maga hat tonnát nyom. A kakukk is meglehetősen impresszív. A minden egész és fél órában megszólaló fa madárka 4 és fél méteres.

Bécsi Anker-óra

Bécs talán legismertebb órája az Anker biztosító társaság épületének két részét összekötő hidat díszíti a Hohe Markton.  Franz von Matsch szobrász és festőművész készítette szecessziós stílusban. 12 óra leforgása alatt 12 rézfigura jelenik meg, amelyek Bécs történelmének fontos személyeit ábrázolják, köztük Mária Teréziát és Joseph von Haydnt. Déli 12 órakor mindannyian előjönnek, és mindegyik alakhoz más zene hangzik el.  

A varázslat háza Blois-ban

Ez nem is igazi óra, de a sárkányfejek Blois francia városkában még mindig jelzik az időt. Minden fél órában megjelennek az ablakokban és ijesztő módon tekeregnek. A homlokzat mögött múzeum húzódik, ami a varázslat történetét mutatja be. A modern varázslat atyja, Robert-Houdin ugyanis itt született Blois-ban.

A müncheni harangjáték

Naponta kétszer-háromszor megmutatják magukat a müncheni Városháza harangjátékának figurái. Az élet nagyságú alakok München történelmének két fontos eseményéhez kötődnek: V. Vilmos herceg esküvőjéhez és a pusztító pestisjárványhoz. Bármennyire is történelmi a harangjáték, mégis modern módon, napenergiával működtetik.

Csillagászati óra Strasbourgban

A strasbourgi székesegyház eme lenyűgöző reneszánsz darabját svájci órásmesterek készítették. A figurák az apostolok és a négy nagy életkor: a gyermekek, fiatal felnőttek, felnőttek és idősek megtestesítői, minden nap déli fél 1-kor kezdenek mozogni.

Orloj, a toronyóra a prágai Városházán

A prágai Városháza csillagászati órája 1410-ből származik, és a gótikus technológia egyik mesterdarabja. Legenda szerint elkészülte után az építő szemét kinyomták, hogy az óra egyedülálló maradjon a világon. És az is! Jelenleg renoválás alatt áll, de október végétől újra megcsodálhatók a 12 apostolt megtestesítő figurák.

Zytglogge Bernben

Ha már óra, akkor ugye Svájc… A berni óratorony, a Zytglogge 1530-ból származik, és voltaképpen a svájci főváros jelképének számít. Minden órában meg lehet tekinteni az arany harangozót, a kakast és Kronoszt, az idő istenét.

Big Ben

Európa legismertebb toronyórája Londonban található. A Big Ben csak a beceneve a toronynak, mert valójában Erzsébet Toronynak (Elizabeth Tower) hívják. Big Ben a legnagyobb és legsúlyosabb harangra utal az öt közül. “Britannia hangja” általában óránként felcsendül. Az elkövetkező öt évben azonban elnémulnak a harangok, mert felújítják a tornyot.

Torre dell’Orologio Velencében

A Szent Márk téren található csillagászati óra nem csak az időt mutatja, hanem az aktuális csillagjegyet, továbbá a hold fázisait és a napot. Az 1998-as legutolsó restaurálásig a “temperatore”, a toronyőr a toronyban lakott a családjával. 2006 óta az órát digitálisan ellenőrzik.

Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3