Videó: Jane Fondát ismét letartóztatták klímatüntetésen

Egy héten belül kétszer is rendőri kézre került Jane Fonda kétszeres Oscar-díjas színésznő. A klímakatasztrófa elleni küzdelem egyik éllovasa tüntetésen vett részt. 

Jane Fonda színésznőt második alkalommal – először pénteken, 11-én – tartóztatták le egy hét alatt. Ezúttal is Washingtonban, pénteken, amikor is szintén tüntetett a klímakatasztrófa miatt. A Grace and Frankie sorozatbeli társa, Sam Waterston is mellette volt a demonstráció során, akit szintén rendőrök kísértek el.

jane fonda klímatüntetés letartóztatták
“A zöld az új üzlet” feliratú táblával tüntetett Jane Fonda / Fotó: Mark Wilson / Staff / Getty Images

Ira Arlook, Fire Drill Friday nevű tüntetés sajtóképviselője megerősítette e-mailben az USA TODAY-nek a hírt. A szervezet minden hétre, péntekre ígért tüntetést a fővárosban. A TMZ, aki először számolt be, azt írja, 17 embert vettek őrizetbe e hét pénteken, október 18-án.

A tömeg lezárta az Első utcát a főváros keleti oldalán, a Library of Congress-szel szemben. A Fire Drill Friday szimpatizánsai a vonulás során olyan hívószavakat skandáltak, mint “a házaink lángokban, engedjétek ki a lángokat!” Miután a Library of Congress épületéhez értek, egy perccel később a hatóság is ott termett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem hibázhatunk! A változás eljön, akár szeretnénk, akár nem, és akár katasztrófa, akár felkészülés útján[/perfectpullquote]

– mondta Fonda.

No Title

@Janefonda speaking truth to power about a #GreenNewDeal #firedrillfriday pic.twitter.com/MF2N4AkkFJ

A beszéde után őrizetve vették a színésznőt. Ezt követően a tömeg kiabálni kezdte Fonda nevét, akit műanyag bilincsben kísért a hatóság emberei. Nem sokkal később Sam Waterstont letartóztatták, aki azt mondta: “Jó itt lenni”. Waterstronnak ez volt az első letartóztatása élete során, mondja a TMZ, lenti videójában a színész, amikor valaki megkérdezi a tömegből.

“Ne rám figyeljetek, hanem a tudósokra!” – Greta Thunberg üzen a világnak / Vélemény

2018 nyarán európai rekordokat döntő hőhullámok és erdőtüzek söpörtek végig kontinensünk északi felén. Nem kevés svéd földterületet pusztított el a tűz, egészen az Északi-sarkig. Az akkor 15 éves Greta ezért egy napon, iskola helyett, leült a svéd parlament elé. Egyedül ült az aszfalton, mert senki sem csatlakozott hozzá.

“Valamit tennem kell. Nem tudom, mit csinálhatnék. Van jobb ötleted?” – felelte Fonda barátja, Waterston arra az újságírói kérdésre, hogy miért figyelemmel és rendőri elvezetéssel próbálkozik tettlegességre szólítani a világ vezetőit a klímakatasztófa kapcsán.

Mint írja a USA TODAY, 500 amerikai dollár bírságot kaptak, akit letartóztattak zavargás és akadályoztatás miatt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból