A már hagyománynak számító Margó Irodalmi Fesztivál 2019-ben is folytatódik. A Magvető Kiadó több szerzőjének új könyvei debütálnak az eseményen, mint Tóth Krisztina, Závada Pál, Schein Gábor, Nádasdy Ádám, Sándor Iván, Pál Sándor Attila. Ezen könyvekbe nyújtunk betekintést.

2Závada Pál: Hajó a ködben

Závada Pál író / Fotó: Moly

Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei – a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, sokrétű viszonyokból szőtt, nagyszabású rokonság.

De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük – a családtagok roppant vagyona folytán – huszadik századi történelmünk egyik különleges, ismert esetévé válik.

Ezt a históriát idézi föl a Hajó a ködben, amely mégis hamisítatlan Závada-regény: Hőseinek figyelme révén tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott küzdelmeikben csakúgy, mint érzelmi válságaikban, miközben előtűnnek a megalkuvás, a csalás, az árulás vagy a helytállás példái.

Závada Pál Kossuth-díjas író: Nekünk kell Orbánt lemondatni és keserves lesz az ébredése

Mint a ContextUs is megírta, közel 200 író és költő vállalt szolidaritást többek között a túlóratörvény elszenvedőivel, a hajléktalanokkal, a kulturális dolgozókkal. A szombati tüntetésre többen kimentek demonstráltni. Így tett – a teljesség igénye nélkül – Bán Zsófi, Tóth Krisztina, Kerékgyártó István, Závada Pál.

S míg a viták a rokonság közös sorsa körül forognak, annak is tanúi lehetünk, ki miért és hogyan dönt a maga üzleti és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában – végső kérdésekben. Závada Pál új regényének bemutatóját június 12-én, 17 órakor tartják a Magvető Caféban. A szerzővel Dési János újságíró beszélget.