Nézem Képzőművészet Megelevenedő művészettörténet: Ezeket a kiállításokat ne hagyjátok ki 2019-ben!

Megelevenedő művészettörténet: Ezeket a kiállításokat ne hagyjátok ki 2019-ben!

2019-ben izgalmas élmények várnak a kiállításlátogatókra! Nemcsak több, a huszadik század egyetemes és magyar művészetének fontos iskoláit és epizódjait bemutató tárlat, hanem egy különleges művészegyéniség alkotásaiból rendezett kiállítás is vár az érdeklődőkre. Íme, TOP 5-ös válogatásunk 2019 legjobbnak ígérkező kiállításaiból.

Bauhaus100.- Program a mának – Ludwig Múzeum

- Advertisement -

Éppen száz esztendeje, 1919-ben kezdődött Weimarban Walter Gropius vezetésével a Bauhaus iskola működése. Létrejöttének fő hajtóereje az élet és művészet viszonyának újrafogalmazására irányuló késztetés volt. A modern társadalom igényeinek figyelembevételével, a technika vívmányainak felhasználásával megalkotott építészeti és designkultúra létrehozását tűzte ki célul.

A Bauhaus alapítására emlékező nemzetközi eseménysorozathoz kapcsolódik a Ludwig Múzeum kiállítása is. Célja a művészeti iskola kortárs nézőpontból való értelmezése.

A kiállítás feltárja a Bauhaus koncepciójának napjainkig tartó hatását, így a korabeli munkák mellett közel harminc kortárs képzőművész kapcsolódó munkáiból lesz látható válogatás.

2019. április 10. – szeptember 17.

Bauhaus100 / Fotó: Ludwig Múzeum

WANTED” – Czóbel lappangó művei –  Újragondolt Czóbel 4.0 –  Czóbel Múzeum, Szentendre

A modern magyar festészet egyik nemzetközileg elismert alkotója, a nagybányai művésztelep és a Nyolcak csoportjának tagja, Czóbel Béla volt az első magyar művész, akinek munkásságát már életében külön múzeum mutatta be.

A Czóbel Múzeum minden évben más szempontokat érvényesítve újrarendezi tárlatát, tavaly például az életmű kronologikus bemutatására törekedett.

Az idei kiállítás koncepciójának újdonsága az eddigiekhez képest, hogy egy külön szekciót szentel Czóbel elveszett műveinek. A képekről készült archív fotók nagyításai tekinthetők meg.

“WANTED” – Czóbel lappangó művei című tárlat nem csak izgalmas érdekesség; célja az is, hogy felhívja a közönség figyelmét a rejtőzködő művekre és ezáltal esetleg a fotókon kiállított művek eredetijei is előkerüljenek. Érdemes figyelmes szemmel járni!

2019. április 27. – 2020. április 30.

Czóbel Béla: Ringelspiel / Körhinta / Fotó: Múzeumi Centrum

A szürrealista mozgalom Magritte-től Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben – Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galériában 2019 júniusától a párizsi Pompidou Központtal való együttműködésnek köszönhetően a szürrealizmus legismertebb mestereinek remekműveivel találkozhat a hazai közönség.

A 1920-as években, Franciaországban született művészeti irányzat az anyagi, hétköznapi tárgyi valóság feletti tartalmakat kutatta, és az álmok, az ösztönök felszabadítására törekedett.

A Nemzeti Galéria kiállítása olyan művészek alkotásait mutatja be, mint Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Man Ray.

Állítólagos lánya miatt exhumálják Salvador Dali testét / ContextUs

A hölgy szerint anyja a művész közeli szomszédságában élt, a titkos viszony 1955-ben szövődött kettejük között. Martínez már 2007-ben kétszer próbálkozott apasági teszttel, ám az eredményeket sosem kapta meg. Egy, a spanyol El Mundo-nak adott interjújában pedig azt nyilatkozta, annyira hasonlít állítólagos apjára, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzik róla, az a bajusz.

A kiállítás megnyitásáig is ajánljuk a Salvador Dalí életét feldolgozó film megtekintését az Urániában. A film a szürrealizmus mesterének, Salvador Dalínak az életét és művészetét szakértők közreműködésével, művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi által ismerteti.

2019. június 27. – október 20.

Salvador Dalí: Dormeuse, cheval, lion invisibles / Fotó: MNG honlap sajtószoba

Iparterv 50+ – Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum februárban nyíló tárlata a szocializmus kánonteremtő kiállításainak, az 1968-as Iparterv I.-nek és az 1969-es Iparterv II.-nek állít emléket. Az aczéli kultúrpolitika korában, 1968 decemberében 11 fiatal művész, köztük például Bak Imre és Keserü Ilona részvételével a cenzori hivatal megkerülésével nyílt az első Iparterv tárlat.

Az utca mint galéria: Plakátkultúra Magyarországon

A modern művészi plakát nem csupán a beléágyazott szöveges információ kísérője, hanem képi elemei autonóm módon igazolják az elbeszélt tartalmakat is. A plakátok a 19. század óta a kereskedelem, a kultúra és a politika szervezőiként vannak jelen, nem csupán értékes kordokumentumként, hanem önálló művészeti ágként is működve.

Az évforduló kapcsán a Ludwig Múzeum programsorozatot szervez, hogy megidézze a ’60-as és ’70-es évek politikai, társadalmi, kulturális közegét, valamint az Ipartervnek a későbbi magyar művészettörténetre gyakorolt hatását. Ezért olyan kortárs alkotásokat is bemutat, amelyek az Iparterven szereplő alkotók műveire reflektálnak.

2019. február 1. – március 24.

Iparterv 50+ / Fotó: Ludwig Múzeum

David Lynch: Small Stories/Kis történetek- Műcsarnok, Budapest Fotófesztivál

A Budapest Fotófesztivál közel kéthónapos kiállítás- és programsorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar, valamint a nemzetközi fotográfiát. A Fotófesztiválon kiállítások mellett workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások és szakmai események várják az érdeklődőket.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy

A fesztivál egyik legjobban várt programja David Lynch, amerikai függetlenfilmes, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész kiállítása.

Radírfej, a Kék bársony,Twin Peaks és számtalan további ikonikus film alkotójának fotóiból készült tárlatot tekinthetjük meg Budapesten.

David Lynch SmallStories INTERIOR #1, SmallStories THINKING OF CHILDHOOD, SmallStories INTERIOR #5 / Fotó: David Lynch / Item éditions, Paris

2019. március 1. – június 2.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Meghalt Makkai Ádám költő, az első ’56-os menekült, aki bekerült a Harvardra

"Kezdetben 80 centes órabérért konyhai kisegítő voltam, aztán 1957-ben én voltam az első '56-os menekült, aki bekerült a Harvardra" – mondta erről az időszakról egy interjúban.

Billie Eilish-től lesz hangos az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni

Billie Eilish lesz a legfiatalabb énekes, aki James Bond-film főcímdalt énekel. A legendás franchise a Z-generációs sztárral kíván átlépni a 21. századba.

Így néznek ki a ’90-es és 2000-es évek popikonjai

Kíváncsi vagy, mennyit változtak kedvenc zenészeid az elmúlt évtizedekben?

Ők a legadakozóbb világsztárok, akik nem jachtokra és gyémántokra költik a vagyonukat, hanem a világ megmentésére

Klímavédelem? Emberi jogok? Oktatás vagy vezetékes víz- és csatornahálózat kiépítése a fejlődő országokban? Mutatjuk, hogy mely ügyeket kik karolták fel a leghíresebb sztárok közül.

ez is érdekeltéged
<3