Nagy számban indultak el Magyarország felé a kárpátaljai menekültek Oroszország támadása után.

Egyre jobban eszkalálódik az orosz-ukrán háború

Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, a háború hírérre több ország is jelezte, hogy készek a harcok elől menekülő ukránok befogadására. Lengyelország befogadóközpontokat létesít az ukrán határ közelében. Eközben Kárpátaljáról az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, és nagy számban elindultak Magyarország felé.

Máris hatalmas sorok alakultak ki a magyar–ukrán határátkelőknél: a két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába. Az M1 tudósítója a csapi vasútállomáson járt, beszámolója szerint főleg azok a fiatal fiúk akarnak kijutni Ukrajnából, akik katonakötelesek. A Reuters a beregsurányi átkelőnél fotózta a Kárpátaljáról menekülőket.

Oroszország Ukrajna Háború Menekültek Magyarország
Ukrajnából Érkezők A Beregsurányi Határátkelő Közelében / Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy több tízezer menekült befogadására kell felkészülniük. Ugyanazon a napon Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, amiről ki is posztolt egy videót. 

Ebben pár másodpercre felvillan a honvédség egyik műveleti szobájában lévő térkép, amely szerint 600 ezer menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról. A videó végén Orbán is elmondja, hogy a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogy „ha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek”.

Kapcsolódó cikk

A magyar Ökumenikus Segélyszervezet is aktivizálta magát a háborús konfliktus miatt, és felkészült, hogy ellássa a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteket. A beregszászi központjuk mellett Lvivben is koordinációs központot hoznak létre.

Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megszólalt a háborús helyzet apropóján. A Facebook-oldalára publikált videóban elmondta,”európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország fellépését”.

Hozzátette, hogy vésztanácskozást tartanak csütörtökön, Brüsszelben, ahol “az európai egység fenntartható lesz, és közös lépésekre szánhatjuk el magunkat, utalva az Oroszország ellen várható szankciókra.

Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, a legfontosabb a magyar emberek biztonsága

– folytatta. “Szó sem lehet arról, hogy katonákat, katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába. Humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd”, tett hozzá.

Katonai és rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán határnál. Orbán Viktor kiemelte: arra számítunk, hogy a mai támadás után az Ukrajnából érkező, menekültstátuszért folyamodók száma megnő, az ő ellátásukra felkészültünk, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással.

A fenti bejelentkezés előtt szintén videóban nyilatkozott a magyar miniszterelnök. Azonban hatalmasat bakizott: véletlenül kitette az orosz-ukrán konfliktus egy titkos hadműveletének térképét Facebookra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet