Vélemény Az idei Oscar "nőies" oldala

Az idei Oscar “nőies” oldala

Promóció

Az Oscar-gála az év egyik legfontosabb filmes eseménye. Rengeteg nézőt vonz a képernyők elé, csak az Egyesült Államokban az idei díjátadót több mint 26 millióan nézték. Ez kevesebb, mint a tavalyi nézettség, de még így is látszik, hogy hány ember érdekelt, és mennyien figyelnek oda a történésekre. Ennek függvényében a díjátadón véletlenül vagy éppen teljesen szándékosan olyan témák is figyelmet kapnak, amik fontos üzenettel bírnak.

Promóció

Annak ellenére, hogy az Oscar a filmek ünnepléséről szól, az elmúlt években egyre több a minket körülvevő aktuálpolitikai vagy társadalmi kérdés képviselete az díjátadókon, és az év sem volt kivétel.

2017-ben a #MeToo és a #TimesUp mozgalom a nők egyenjogúságáért vívott harca, meghatározó tényező volt a világ több országában. Bár az előbbi kezdeményezés már több éve jelen van, rivaldafénybe csak 2017-ben került igazán. Tavaly érkezett el a pont, mikor Hollywood besokallt és a producer Harvey Weinsein zaklatási ügyei uralták a címlapokat. Kiderült, hogy az elmúlt évek alatt több nő is úgy érezte, hogy a producer úr túllépett egy bizonyos határt, és a nők vallomásai rögtön szalagcímek lettek. Egyre többen szólaltak meg, mesélték el saját tapasztalataikat, és villámgyorsan a tudomásunkra jutott, hogy ez egy igenis valós, súlyos probléma. A mozgalom tehát a nőkkel szembeni tiszteletlen bánásmódról szól, amivel nem a Twitteren használható divat hashtag alkotása volt a cél, hanem egy országhatárokat és életkorokat átívelő társalgási téma megalkotása.

A másik fontos mozgalom a #TimesUp, ami az előbbivel ellentétben már a megoldásra törekszik. A 300 alapító tagból álló csoport célja az egyenlő munkahelyi körülmények, egyenlő esélyek és többek között az egyenlő fizetés megteremtése.

Ennek apropóján a 2018 januárjában tartott Golden Globe-díjátadón mindenki feketét viselt, aki a mozgalom tagja volt és/vagy egyet értett vele.

Mindkét mozgalom nagyon fontos a mai világban, így nem is volt kérdés, hogy az idei Oscar-díjátadón meghatározó szerepet töltenek majd be.

Michelle Rodriguez az Oscar-díj 2018 jelöltjeit promotáló videóban / Forrás: DNA

Az idei gálán is, csak úgy, mint tavaly, Jimmy Kimmel volt a házigazda. Két okból is volt ő jó választás, egyrészt az egyik legkedveltebb Late Night Host az Egyesült Államokban. Másrészt, aki ismeri a műsorát, az tudja, hogy szinte mindig állást foglal aktuálpolitikai kérdésekben. Az első meglepő döntés, amivel még január 23-án szembesültünk, hogy James Francot, aki A katasztrófaművész című filmben nyújtott alakításáért idén hazavihette a legjobb színésznek járó Golden Globe-szobrocskát, nem jelölik. Az Akadémia nyilván tanult a tavalyi esetből, jobban figyelt a nézők véleményére és az aktuális történésekre.

Jimmy Kimmel a 2018-as Oscar-díjátadón / Foró: Popwrapped

Tavaly Casey Affleck vihette haza a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, ami enyhén szólva is nagy port kavart. A színész ellen felmerült zaklatási ügyek ellenére az Akadémia neki ítélte a titulust, amivel az állva tapsoló színész kollégákon kívül nem sokan értettünk egyet. Idén persze ennek a lehetőségét teljesen kizárták, jobbnak látták nem jelölni James Francot. A jelöltek bejelentésénél az is feltűnt, hogy az Akadémia idén különös tekintettel volt a női művészekre. Rachel Morrison volt az első nő, akit a legjobb operatőri kategóriában jelöltek, a legjobb rendező kategóriában pedig nyolc év után először nem csak férfiak versenyeztek.

A díjátadót a házigazda monológja nyitotta, amiben persze a viccelődés mellett több olyan megjegyzés is helyet kapott, amik a tavalyi zaklatási ügyekre utaltak.

Oscar még mindig a legjobban szeretett és tisztelt szobrocska az összes többi közül. Ennek is persze megvan az oka, nézzük csak meg!

– kezdte beszédét Jimmy Kimmel. “A kezei látható helyen vannak, soha nem mond semmi bántót és a legfontosabb, hogy egyáltalán nincs pénisze” – folytatta.

Ilyen és ehhez hasonló poénokkal operált Kimmel az első tíz percben, de a lényeg és talán a legfontosabb az volt, hogy akár akarjuk, akár nem, az ilyen témákról beszélnünk kell. A beszéd talán generál valamiféle megoldást, ami előrébb vihet minket. A monológban megemlíti a Wonder Womant is, ami nagyon pozitív visszhangot kapott, sok embert érdekelt és egy kitűnő szuperhősfilm lett belőle. Csak nem érti, miért kellett erre ennyit várni. Beszédében kiemelte a nők Hollywoodban, illetve a filmes szakmában betöltött szerepét, amiben jócskán van még hova fejlődni. A mostani filmek alig 11%-át rendezik nők, valamint a wage gap, ami nem csak a mindennapokban súlyos gond, de a színészek között is néha fejtörést okoz.

Frances McDormand / Fotó: Cosmopolitan

A díjátadó közben még volt pár meglepetés, ami határozott reflektálás volt az elmúlt egy év történéseire. Például több női bejelentő volt a színpadon, mint az elmúlt években. A legjobb női főszereplő díjat is Jennifer Lawrence és Jodie Foster jelentette be Casey Affleck helyett. Ami pedig a legjobb női főszereplőt illeti, Frances McDormand történelmi jelentőségű beszédet tartott, ami szintén a női erőre és tehetségre összpontosult. Erről bővebben Horváth Eszter írásában olvashattok.

A legjobb rendező bejelentésénél Emma Stone – Natalie Portman Golden Globe-szereplése után szabadon – külön kiemelte Greta Gerwig rendezőt a négy férfi ellenfele közül, aki hosszú ideje az első női rendező-jelölt volt.

Őszintén szólva ez már egy kicsit sok volt. Míg a Fekete Hattyú színésznője a januári eseményen nagyon jól hangsúlyozta a problémát, hogy több női rendezőre kéne odafigyelni, az Oscaron a La La Land színésznője akaratán kívül inkább pont az ellenkezőjét sugallta azzal, hogy kiemelte a Lady Bird rendezőjét.

Úgy tűnt egy pillanatra, mintha ő nem lenne egyenlő a négy férfi ellenfelével. Ez persze inkább a megfogalmazáson múlott, nyilván értettük, Emma Stone mit akart ezzel mondani. Visszatekintve a gálára, tényleg elég sok érdekes mondat elhangzott a majdnem négyórás díjátadón, fontos és érdekes megnyilvánulások az elmúlt egy év történéseiről. Azt hiszem, nagyon jót tesz nekünk, hogy ilyenekről társalgunk, és ilyen témák vannak terítéken, csak nagyon kell figyelnünk a megfogalmazásra és a körítésre!

Az idei gálán tehát határozottan több figyelmet kaptak a nők, mint az elmúlt években. Manapság egyáltalán nem lehet kizárni az ilyen eseményekről a politikai kérdéseket, úgyhogy talán az a legtöbb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk. Akiknek nem tetszenek, vagy úgy gondolják, hogy nem valók hasonló eseményekre, azok úgysem fogják nézni a díjátadót. A #MeToo és #TimesUp mozgalmak nagyon fontos üzenettel bírnak.

/ Forrás: Tenor

Jó volt látni, hogy egy többmilliós nézettséggel bíró gálán releváns szerepet töltenek be az aktuális, társadalmi kérdések és problémák. A kérdés viszont még mindig fennáll. Lesz-e bármilyen előrelépés az ügyben? Sikerül a mozgalomnak cselekvéssé formálni az elveiket? A következő években mindenképpen ki fog derülni, és addig biztosan hallunk még a kezdeményezésekről.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3