Michael Ignatieff, a CEU rektora és elnöke szerint Demeter Szilárd nem méltó arra, hogy közhivatalt töltsön be Magyarországon múlt szombati írása után.

A CEU tanára tette közzé a rektor magánvéleményét

“Az a személy, aki ilyen szavakat használ, nem méltó arra, hogy bármiféle közhivatalt töltsön be ebben az országban – kommentálta egy, a CEU-közösségnek írt levélben Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem (CEU) rektora és elnöke Demeter Szilárd szombati írását.

Ceu Rektorhelyettese Michael Ignatieff Demeter Szilard
Michael Ignatieff, A Ceu Rektora / Fotó: Mti

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és az Orbán-kormány vezető kultúrpolitikusa Soros György gázkamrájának nevezte Európát, és kijelentette, hogy a lengyelek és a magyarok az új zsidók. Ignatieff angol nyelvű levelét Kertész János fizikus, a CEU-tanára tette közzé Facebook-oldalán, vette észre a HVG.

Úgy véli a rektor, hogy minden tisztességes ember gyomra felfordul

A levélben a rektor emlékeztet a Soros Györggyel szembeni korábban indult gyűlöletkampányokra és ellenséges politikai nyilatkozatokra is. 

Azonban úgy véli, ez a kampány átlépett egy vonalat, amiről még a rezsim hívei sem gondolták, hogy valaha valaki át fogja lépni.

Szerinte Demeter szavaitól “Minden tisztességes ember gyomra felfordul. De ő nem számít. Az igazi felelősök egy olyan rezsim részei, ami évek óta alkalmazza a gyűlöletbeszédet, és úgy hiszi, hogy nincs az a hazugság, amit ne lehetne igazsággá tenni, ha eleget ismételgeted.”

Kapcsolódó cikk

“Ezekben a szavakban az egész rezsim valódi természete mutatkozik meg” – tette hozzá Ignatieff.

Elég bajunk volt már ezzel a kormánnyal, és emiatt vagyunk Bécsben is. Nem vágyom többre. De a CEU nem lehet hű önmagához, ha nem mond semmit akkor, amikor az országot uraló hatalom minden értéket – mint a civilizált vita és az igazság tisztelete – letapos, amiért az egyetemünk az alapítása óta kiáll. Mint minden hosszú emlékezettel rendelkező intézmény, az egyetemek nem csak az igazság letéteményesei, de azoknak a hazugságoknak is jó ismerői, amiket a különböző, hatalmukhoz ragaszkodó rezsimek hangoztatnak

– írta a CEU-rektor, aki levelében jelezte, hogy azt magánszemélyként írta, mert az ügyben a CEU hivatalosan csak az egyetem szenátusának jóváhagyásával szólalhatna meg. Erre egyébként biztatja is az egyetemet.

A szenátus is megszólalt

Ignatieff után a szenátus is úgy döntött, hogy reagál a cikkre. A szenátus korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítójuk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet “Orbán és kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak.”

Kapcsolódó cikk

A CEU a közleményében azt írja, hogy “ezek a támadások egy, a racionális párbeszéd keretit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülőző, megdöbbentő retorika részei.

Noha Demeter visszavonta az írását, hétfőn a parlamentben több felszólaló is foglalkozott vele, többek között azt mondták róla, hogy „Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci”, és egy petíció is indult, amiben távozását követeli jelenleg már több mint 17 ezer aláíró, köztük ismert személyiségek. Korábban pedig Vámos Miklós és Bródy János is kifakadt az íráson. Emellett az izraeli nagykövetség, a MAZSIHISZ, sőt a kormánnyal jó viszonyt ápoló, Köves Slomó rabbi által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség is elítélte Demeter írását.

Kapcsolódó cikk

Továbbá Demeter saját dolgozói is elhatárolódnak a cikk tartalmától és főigzgatójuktól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet