Ötven éve nem volt akkora hallgatói sztrájk az Egyesült Királyságban, mint amely most zajlik. A Rent Strike kezdeményezésben már most értek el sikereket a hallgatók.

Megelégelték

Mintegy húsz hallgatói bérlői rájk zajlik épp vagy kezdődik hamarosan az Egyesüt Királyságban, olyan egyetemeken, mint az oxfordi, a sussexi, a goldsmiths-i, a University of London, az edinburgh-i és a cambridge-i egyetem is.

Rent Strike Anglia Berleti Sztrajk Koronavirus Hallgatok
A University College London (Ucl) Hallgatói Sztrájkja 2016-Ban / Fotó: Oscar Webb

A hallgatók megelégelték a Rent Strike (Bérlői Sztrájk) nevű szervezet képviselői szerint, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások, kollégiumkiürítések és a személyes jelenlétre épülő, minőségi oktatás hiánya mellett sokszor ugyanazt a pénzt kell fizetniük.

Megtriplázódtak a bérleti díjak

A múlt hónapban az egyik ilyen sztrájk a Manchesteri Egyetemen sikert is aratott, az intézménynek 30%-kal kellett csökkentenie a kollégiumi díjakat a saját lakóhelyiségeiben.

Az akció sikeressége a szervezettségen áll vagy bukik: a hallgatók (legtöbbjük elsőéves) koordinálják akcióikat az intézmények között, hogy a maximális hatást érjék el.

Azoknak a száma, akik már elkötelezték magukat a bérleti díjak fizetésének beszüntetése mellett, az elmúlt hetekben megtriplázódott.

Kapcsolódó cikk

Ennél fogva januártól 600 hallgató lakbére kerül ki a brit egyetemek költségvetéséből, ha nem lesz megállapodás.

No Title

Great to speak with NUS President @Larissa_Ken about national campaigns and how SUs can work together across the country to tackle the rising cost of living and genuine support for students from Government and universities. Watch this space!! #StudentsDeserveBetter pic.twitter.com/hIZG8UT9LJ

Ellie Concannon, a Sussexi Bérlők Szakszervezetétől például a The Guardian brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy 24 óra alatt sikerült 198 hallgatóval bővíteniük a sztrájkolók körét.

Egyre kétségbeesettebbek a hallgatók, mivel a karácsonyi időszakban a pénzügyi helyzet elég szűkös

– mondta el a helyzetről Concannon.

A Hallgatók Országos Szervezete (National Union of Students – NUS) egy kutatásában kimutatta, hogy 2018-ban a diákhitelek mintegy 73%-át fordították lakhatásra a tanulmányok alatt, ez az arány 2012-ben még csak 58% volt. Az egyetemek körülbelül kétmilliárd fontot (~nyolcszáz milliárd magyar forint) kerestek a lakóhelyiségek kiadásával hallgatóknak.

Néhány éve már sikerre vittek egy kampányt

Három évvel ezelőtt a University College London (UCL) hallgatói öthónapos sztrájkba fogtak, majd nyerték meg azt július 6-án, írja a The Guardian. Az intézmény felemelte a szálláshelyek bérleti díjait. A Cut The Rent (Csökkentsd a Bérleti díjat) elnevezésű sztrájk miatt meghátrált a UCL vezetőség, nem csak a bérleti díjakra vonatkozó ösztöndíjak kapcsán kínált elfogadható ajánlatot a hallgatóknak, hanem a 2017/18-as tanév legalacsonyabb bérleti díjait (154-276 font közötti, ami körülbelül 61-110 ezer forint) befagyasztotta. Ennek előzménye, hogy több mint 200 hallgató visszatartotta a bérleti díjainak fizetését a sztrájk során.

Az egyetlen ok, hogy az egyetem befagyasztotta a bérleti díjakat és ajánlatot tett lakhatási ösztöndíjra múlt évben, az a sztrájk volt. Ez megmutatja, hogy a UCL vezetőségének nyomás alatt kell lennie a saját hallgatóik által ahhoz, hogy érdemben lépjenek

– mondta akkor egy ötödéves hallgató a brit lapnak.

A University of Goldsmiths és a University of London 2016-ban vitték sikerre akciójukat, aminek következtében az utóbbi intézményben 35%-kal csökkentették a bérleti díjakat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.