Követem Élet + Stílus Hol találkozhat művészet és valóság? Milyen kutatásra jutunk a...

Hol találkozhat művészet és valóság? Milyen kutatásra jutunk a politikai autoriter személyiségeknél?

Válaszokra csak a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok idei programjai közt lelhetünk. Mácsai Pál Terápiájában keresik a megoldást a titoktartásra, áttételre és kettős kapcsolatra. Dr. Lisznyai Sándor az elnyomó politikai vezetők viselkedésére. 

- Advertisement -

2019-ben sem maradhatunk pszichológiai boncolgatás nélkül, hála a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok programjainak. A programok közül kiválasztottunk kettőt kedvcsinálónak. Bővebb információkért látogass el a Pszinapszis hivatalos weboldalára!

A politikai viselkedés pszichoanalízise

Putyin és Hszi Csin-ping kínai vezető is feltűnik a magyar elnök előtt / Fotó NG Han Guan / AFP

Az előadásban a politikai viselkedés és attitűdök személyes vonatkozását, beágyazottságát kíséreljük meg felvázolni, modellt alkotni a politikai attitűdök megjelenéséről a személyiségfejlődés hátterében. Kísérletünk hasonló Adorno és munkatársai törekvéséhez az autoriter személyiség kutatása kapcsán, de a tünetegyüttes-megközelítés helyett sokkal inkább egy fejlődéslélektani elvet veszünk alapul (pl. Jane Loevinger ego-development elképzelését).

Ez itt a gondolatnélküliség forradalma – mi is helyzet 2018-ban?

Az ember, pláne, ha hírkövető, azt hiheti mindennapi hír fogyasztása során, hogy egy rendkívül turbulens időszakban élünk, amelyet ideológiai forradalmak és világrengető változások jellemeznek. Populista előretörés, migrációs válság, iszlamista gettók, genderharc és kulturkampf, amelyek meghatározzák a híradásokat. Politikai oldaltól függetlenül minden úgy mutatnak be, mintha egy új korszak kezdetén lennénk.

Az előadás egy speciális területet is igyekszik megragadni, a pszichológiában ritkán elemzett és nem túl népszerű fogalom, a gyűlölet természetrajzát. A gyűlöletet a fenti én-fejlődés elmélet keretében értelmezzük, valamint kitérünk a filozófiai vonatkozásokra is. A gyűlölet engesztelhetetlenségének értelmezését fontosnak tartjuk számos politikai attitűd és választás hátterének megértésében és értelmezésében. A gyűlölet pszichoanalitikus megközelítései kapcsán a bosszú, a depresszió és inaktivitás, az irracionális politikai döntések is új megvilágításba kerülnek.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem

Kerekasztal-beszélgetés a Terápia című sorozatról

Mácsai Pál a Terápia sorozatban / Fotó: HBO

Titoktartás, áttétel, kettős kapcsolat: a pszichoterápiában ismert jelenségek, melyeket a népszerű Terápia cím sorozat is bemutat a nagyközönségnek. Hol találkozhat művészet és valóság? Hogyan készültek a színészek szerepükre, és vajon milyen tanulsággal gazdagodtak általa?

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Volt-e saját élmény, ami esetleg segítette őket? Mi hozhatta a sorozat sikerét? A kerekasztal-beszélgetés a Terápia sorozat színészeivel, mint Mácsai Pál és Kiss Dániel, keresni a választ Dr. Bene Ágnes pszichiáter keresni a választ ezekhez hasonló kérdésekre. A moderátor Ördögh Csilla.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Kanye West alkoholizmusáról vallott, amit a hit segítségével győzött le

Kanye West alkoholizmusáról beszélt az Awaken 2020 nevű evangélikus rendezvényen.

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Tóth Gabi férje, Krausz Gábor a nők védelmére kelt Schobert Norbi videója után

A hétfői ebéd előtt olyan Facebook-videót rögzített Schobert Norbi, hogy tematizálta a magyar közéletet.

ez is érdekeltéged
<3