Nézem Fotó Elhagyott Románia – a kommunizmus nyomai képekben

Elhagyott Románia – a kommunizmus nyomai képekben

Promóció

Az 1989-es rendszerváltást követően, a kommunista országok, köztük Románia is szembenézett a nyomorral. Az iparosodott városok, főleg a bányavárosok elhagyatott, szomorú képe a mai napi megihleti a fényképészeket.

Promóció
- Advertisement -

Ioana Cîrlig dokumentarista fotográfus jelenleg Romániában él és alkot. Hazája rengeteg gyönyörű tája mellett sajnos az ellenkezőjére is látni példát. A kommunizmus leverése után a piacgazdaságra való áttérés megrengette az iparra épülő bányavárosokat. A művész az Európai fiatal Fotográfusok Fesztiváljára készített képeit elnézve, látszik, hogy a városokban maradt emberek továbbra is szeretnék kihozni a legtöbbet a tőlük függetlenül kialakult helyzetből.

Cîrlig elképesztő érzékenységgel nyúlt a témához, fotóin olyan elkapott pillanatokat látunk, amelyek hűen tükrözik az élni akarást és az élet szeretetét. Pedig a háttérből ott figyel a szegénység. A kopottas házak, a szürke táj súlya mellett nem lehet észrevétlenül elmenni, emlékeztetnek valamire, ami már nincs, de aminek hatása a mai napig kézzel fogható.

Petrozsény, Jiu-völgy

Üresség, élettelenség / Fotó: The Guardian

A bányaváros virágzott a kommunizmus alatt, ma, a rendszerváltás után már csak árnyéka önmagának. Szürke, élettelen, elhagyatott. A kép 2014-ben készült.

Még működik

A még működő gyárak egyike / Fotó: The Guardian

Gurabárza, az utolsó faluk egyike, ahol még működik az ipar. Anno aranyat bányásztak, 1200 munkás dolgozott a területen. 2012-ben 120 dolgozót számoltak a gyárban.

Szépségkirálynő

Az élet apró örömei / Fotó: The Guardian

Egy fiatal szépségkirálynő Petrillában. A romániai város nevének jelentése köves út, amely utal a helyi kőszénbányászatra. A kép jól ábrázolja, hogy az élet a nehézségek ellenére sem állt meg.

Élelem után

Szürrealizmus / Fotó: The Guardian

Ezen a 2010-es képen egy őz élelem után kutat a Kovary család konyhájában. A fotó Kiskapuson, egy kis romániai faluban készült.

Öntöde

Az öntöde munkása / Fotó: The Guardian

Vajdahunyadon több mint 36000-en laktak 1957-ben. Igazi gyárvárosként működött, egészen 1999-ig. A kép 2013-ban készült, a munkás arca mindent elmond a jelenlegi állapotokról.

Lupény, a bányaváros

Lupény / Fotó: The Guardian

Lupény Románia egyik legnagyobb bányavárosa. Több mint 65 millió tonnányi szén található a területén.

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltottak Romániából egy magyarul és románul is publikáló francia nyelvészt

A telefonon elért Raoul Weiss jelenleg Budapesten tartózkodik, onnan nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta: október 24-én repülővel érkezett vissza Romániába, ám a kolozsvári repülőtéren nem engedték belépni az országba. A kezébe adott belügyminisztériumi közigazgatási határozatból kiderül: szeptember 13-án döntöttek az öt évre szóló kitiltásáról.

Helyzete azonban nem volt túl fényes az 1970-es években, amikor több bányász sztrájkolt az elnyomó, kizsákmányoló rezsim ellen.

Vidámpark a nyomor közepén

Petrilla városa / Fotó: The Guardian

Petrilla városában egyszer az évben utazó vásárosok mennek. A felépített vidámparkban a helyiek kicsit lazíthatnak, szórakozhatnak, elfelejthetik az őket körbeölelő szegénységet. A kép kontrasztba állítja a nyomort és a vidámságot.

Petrozsény és Merisor között

Banica / Fotó: The Guardian

Banica, egy bányafalu, amely két település megyéjén, Petrozsény és Merisor között található. A fotós itt is kontrasztba állította az életigenlést és a szegénységet. A háttérben magasodó hegyek és a kietlen táj közepén elhelyezkedő focipálya valahogy felébreszti a reményt az emberben. Mintha az itt élők azt üzennék: történjen bármi, mi akkor is jól érezzük magunkat.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3