60.000 nacionalista tüntetett a hétvégén Lengyelországban

60.000 nacionalista tüntetett a hétvégén Lengyelországban

Vasárnap volt Remembrance Sunday az Egyesült Királyságban. Ez a nap, amikor megemlékeznek minden áldozatra, akik segítségével megállították Hitlert és a nácikat. Lengyelországban 60.000 európai ugyanekkor fehér felsőbbrendűségi szlogenekkel tüntetett.

A varsói függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson, amit a nacionalista ifjúsági mozgalom szervezett, egy kevesebb muszlim és zsidó lakosságú Lengyelországért skandált a tömeg. Jelentések szerint olyan táblákkal vonultak, amin “Európa fehér lesz” és “Tiszta Vér” feliratú szövegek ékeskedtek.

Idén november 11-én ünnepelte Lengyelország, hogy 99 éve független az Orosz Birodalomtól. 2008 óta vannak tüntetések, az utóbb időben azonban egyre gyakrabban tarkítják erőszakos megmozdulások. A Guardian szerint az idei volt az eddigi legnagyobb, a szélsőjobboldali vezetők, beleértve a brit Tommy Robinsont és olyan fasiszta politikusokat, mint az olasz Roberto Fiore-t szintén részt vettek az eseményen.

A tüntetők “We Want God”-ot is skandáltak, amit Donald Trump egyik szövegéből idéztek, amit júliusi látogatása során intézett az ország lakóihoz.

A szintén amerikai Richard Spencer, aki elősegítette a katasztrofális charlottesville-i eseményeket szintén beszédre nyitotta a száját, ám ekkor a kormány közbeavatkozott.

2017 több szempontból is erős volt a szélsőjobbos pártok szempontjából Amerikán innen és túl. Az Egyyesült Királyságban pedig éppen emiatt a kisebbségi csoportok ellen elkövetett bűncselekmények pedig egyre csak nőnek. Ahelyett, hogy leállították volna a tüntetést, a lengyel kormány úgy nyilatkozott a Wall Street Journalnak, hogy nem volt más választása, mint engedélyezze a megmozdulást, hiszen legális követelményeknek megfelelően zajlott le, lévén egy lengyel történelmet ünneplő eseményről volt szó. 

Kezdőlap > Uncategorized > 60.000 nacionalista tüntetett a hétvégén Lengyelországban

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból