A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

Műanyag mindenütt: műanyag borítja a tengerpartokat, hatalmas szigetként sodródik a Csendes-óceán közepén, madarak és tengeri állatok gyomrában landol. A művészet is beszáll a maga módján a környezetvédelmi harcba a műanyag szemét ellen. 

Úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy túl sok műanyagot használ az emberiség, és nem lehet tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség.

A műanyagjátékok, palackok, használt fogkefék is landolnak valahol, miután kidobják őket – gyakran a tengerpartokon és az óceánban végzik.

Nemrégiben a National Geographic is felhívta a figyelmet a környezetet drasztikus mértékben károsító műanyag hulladék felhalmozódására.

Az oregoni Angela Haseltine Pozzi műanyag szobra / Fotó: Washed Ashore

Az Európai Unió pedig jogszabályalkotással kívánja megfékezni a katasztrófát: a műanyag betiltására dolgoztak ki irányelv-tervezetet.

Az Európai Unió Bizottsága felveszi a harcot a műanyag hulladékkal

Az új szabályozás célja a műanyagszennyezés csökkentése a városokban és az óceánokban különböző műanyag-termékek betiltása révén. EU-hivatalnokok szerint az óceánokban felhalmozódott szemét 70%-áért az egyszer használatos műanyag tárgyak és horgászfelszerelések felelősek. Az “innovatív alternatívák” irányába történő elmozdulás pedig mintegy 30.000 állást tudna teremteni.

Amint arra az EU Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans rávilágított, az egyszer használatos műanyagot “5 másodpercig tart előállítani, amit az ember 5 percig használ, és 500 évig tart, amíg lebomlik.”

Döbbenetes méretű szeméthegyek keletkeznek egy-egy koncert, fesztivál után is / Fotó: picture-alliance / empics / D. Thompson

A kérdés tehát, hogy mit tudunk tenni a mindenütt jelen lévő műanyaggal.

Művészek és dizájnerek szerte a világban azokat a kreatív módokat keresik, amelyekkel újra lehet hasznosítani a tengerparton felhalmozódott műanyag szemetet.

Joan Miro (1893-1983) szürrealista művész például összegyűjtötte a Mallorca partjaira sodródott szemetet reggeli sétája során és színes, szörnyszerű szobrokká alakította őket.

Joan Miro műanyag figurái / Fotó: picture-alliance / dpa / M. Read

A ghanai születésű művész, Ed Franklin Gauva a hulladékból yiiiiikakaii maszkokat készít.

Ed Franklin Gauva maszkja / Fotó: Ed Franklin Gauva

Az Adidas pedig olyan edzőcipőt talált ki, amelyik újrahasznosított halászhálóból készül, felhívva ezzel a figyelmet az óceánok szennyezésére.

Adidas x Parley edzőcipő / Fotó: Adidas
Kezdőlap > A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból