A Prezi egyik alapítója, Halacsy Péter is kifakadt a BKK-botrány miatt

A Prezi egyik alapítója, Halacsy Péter is kifakadt a BKK-botrány miatt

Hatalmas felháborodást váltott ki az emberekből a BKK körüli ügy: egy 18 éves fiút feljelentettek és rendőrök vitték el, mert fellelt egy bugot (hibát), majd informálta az illetékeseket. Halacsy Péter, a Prezi egyik alapítója nem hagyta szó nélkül.

Több sajtóorgánum is megírta, hogy egy 18 éves fiút feljelentettek és rendőrök kezdték meg a nyomozást utána, aki 50 forintért kamu e-jegyet vett a BKK-nál, hogy bebizonyítsa, a rendszer nem működik jól. A jószándékú fiatalember szabadlábon védekezik, írta az ORFK a HVG kérdésére válaszolva, a nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb információt nem adtak.

Dabóczi Kálmán vezérigazgató azonban nyilatkozatában törvénytelennek nevezte az esetet és a T-Sysmtems feljelentést tett a rendőrségen.

Dabóczi vállalhatatlan hangot megütő, vádaskodó nyilatkozatában ellenségeket és célzott támadásokat vizionált, és inkább lehülyézte az okostelefont használni nem tudó budapestieket, mint hogy elismerte volna a rendszer hibáit.

A BKK Facebook-oldalán, cikkünk megjelenéséig már több mint 16 ezer negatív értékelést adott az internet népe, így fejezve ki az általános felháborodást.

Sokan megemlítik azt a tényt a hozzászólók közül, hogy nyugaton – például a Facebooknál –, ha valaki feltár egy hibát, azért nem feljelentik, hanem pénzjutalmat kap.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Normális országokban normális cégektől ez a srác kapna egy szoftvertesztelői állásajánlatot.[/perfectpullquote]

– olvasható a több ezer vélemény közül a BKK Facebook-oldalán.

A fentebb idézett hozzászólás az állami és egy piaci cég közötti differenciára világít rá élesen. Többek között erre hívja fel a figyelmet Halacsy Péter, a Prezi egyik alapítója is, aki szintén nem hagyta szó nélkül a BKK reakcióját.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Halacsy úgy látja, egy sokak által használt, komplex szoftver fejlesztése elképesztően összetett feladat, ahogy a Prezi esetében is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szoftverfejlesztés elképesztően komplex feladat. Különösen egy olyan szoftver fejlesztése, amelyet rengetegen használnak. Ilyen komplex program a Prezi is: 85 millió felhasználónk van, akik Mac-en, PC-n, különböző verziójú böngészőkkel vagy éppen mobilon használják a Prezit. Ez azért nagy kihívás egy mérnöknek, mert minden platformnak megvannak a maguk sajátosságai. Ezért hetekig tesztelünk egy-egy újdonságot, hogy a problémák még időben kiderüljenek.[/perfectpullquote]

Majd hozzáteszi – s itt mutatkozik meg a különböző területen tevékenykedő két cég mentalitása –, a Prezi nem kövezi meg a hibáit a feltáróknak, sőt: “Mi ettől azonban nem félünk, hanem ellenkezőleg: segítségül hívjuk ezt a sokaságot és kifejezetten kérjük őket, hogy keressenek biztonsági hibákat és küldjék el nekünk.”

Majd úgy fejezi be Facebook-posztját, hogy kijelenti: ezt (amit a 18 éves fiú tett – a szerk.) hívják etikus hackerkedésnek.

Kezdőlap > A Prezi egyik alapítója, Halacsy Péter is kifakadt a BKK-botrány miatt

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból