Eddig soha nem látott képsorok kerültek elő Ady Endre temetéséről

Eddig soha nem látott képsorok kerültek elő Ady Endre temetéséről

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmhíradók – Filmarchívum 100 éve sorozatában Ady Endre temetése, annak elveszettnek hitt filmkockái kerültek elő. 

Nem véletlen, hogy éppen ma, január 29-én tette közzé a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ezt a felvételt. Ennek oka, hogy pontosan 100 éve temették el Ady Endrét, búcsúzó nemzeti szertartás során.

A most beazonosított filmanyag nem csak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest.

Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről.

Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív, amelyek közül kettőt közzé is tett a Filmarchívum karácsonyi Filmajándékai között. A feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként kerültek elő olyan unikális mozgóképek, mint a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid snittek.

A nap fotója: mécsesek ragyognak Ady Endre sírjánál

Halottja van mindannyiunknak, Hisz’ percről-percre temetünk, Vesztett remény mindenik percünk És gyászmenet az életünk. Sírhantolunk, gyászolunk mindig, Temetkező szolgák vagyunk! – Dobjuk el a tettető álcát: Ma gyásznap van, ma sírhatunk! Annyi nyomor, annyi szenny, vétek Undorít meg e sárgolyón… Hulló levélt hányszor feledtet A megváltó, a gyilkos ón!…

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő. Ez látható is a képanyagba karcolt vágójeleken. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél.

Ady Endre temetése / Fotó: EPA

A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg. Így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.

A Filmarchívum tavaly augusztus óta rendszeresen jelentkező Filmhíradók 100 éve sorozatának most megjelent 16. epizódjában látható mindaz, amit 100 év után sikerült megtalálni és megmenteni Ady Endre temetéséből:

Filmhíradók – 100 éve ezen a héten 16. (2019. január 28. – február 3.)

AZ EST FILM (1919. január 28. – február 3.) ● Ady Endre temetése január 29-én ● A hadseregtől leszerelt altisztek tüntetése január 29-én ● Az “ébredő magyaro…

Kezdőlap > Eddig soha nem látott képsorok kerültek elő Ady Endre temetéséről

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból