Az Oscar-jelölt Asghar Farhadi nem vehet részt a gálán Donald Trump miatt

Az Oscar-jelölt Asghar Farhadi nem vehet részt a gálán Donald Trump miatt

Számos amerikai filmkritikus és színész Twitter-üzenetben fejezte ki felháborodását. Együttérzéséről biztosította az Oscar-díjra jelölt Asghar Farhadi iráni rendezőt.

A korábbi filmjéért, az Egy elválás történetéért (The Separation) 2012-ben egyszer már Oscar-díjjal jutalmazták a rendezőt. Azonban valószínűleg nem vehet részt személyesen a február 26-ai gálán, miután Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg hét muszlim országból. Eközött szerepel az Iránból érkezők beutazása az Egyesült Államokba is. Asghar Farhadit idén Az ügyfél című filmjéért jelölték az Oscar-díjra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Több könyörület és emberség van Farhadi filmjeinek egyetlen képkockájában, mint amennyit Trump eddigi élete során mutatott bárki iránt[/perfectpullquote]

– írja egy amerikai filmkritikus.

Michael Moore pedig a világ összes muszlimjától bocsánatot kért Trump viselkedéséért:

“Az összes muszlim szomszédunknak üzenem, hogy én és még több tízmillió ember sajnálja a történteket. Amerika többsége nem erre az emberre szavazott” – írta Michael Moore Twitteren.

No Title

To our Muslim neighbors in the world: I & tens of millions of others are so very sorry. The majority of Americans did not vote 4 this man.

A Separation – Egy elválás története című filmjéért 2012-ben már egyszer Oscar-díjjal jutalmazták az iráni filmrendezőt. Az új alkotását (The Salesman – Az ügyfél) idén a legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölték Oscar-díjra. Ám nagyon úgy tűnik, hogy Farhadi nem vehet részt személyesen a február 26-ai gálán, miután Donald Trump pénteken egy elnöki rendeletben azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Iránból, Irakból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. A rendelkezés az érvényes amerikai vízummal és az érintett országokból zöldkártyával beutazni szándékozó arab állampolgárokra is vonatkozik.

A pénteken aláírt rendelet máris óriási káoszt eredményezett a világ számos repterén. A Reuters tudósítása szerint szombaton nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni állampolgárt egy New Yorkba tartó járatra a kairói reptéren. Két iraki állampolgárt pedig a New York-i repülőtéren vettek őrizetbe a hatóságok, mert a rendelet az idő alatt lépett életbe, amíg ők az Atlanti-óceán felett repültek. Irán az elnöki rendeletre válaszul bejelentette, hogy ők sem engednek be amerikai állampolgárokat az országukba. 

De nem csak az amerikai filmszakma háborodott fel Donald Trump diszkriminatív rendeletén. A Google vezetése azonnal visszarendelte az Egyesült Államokba összes olyan munkatársát, akik a hét arab ország valamelyikében dolgoznak. Az indiai származású Google-vezető, Sundar Pichai elmondta, hogy a Google mindig is támogatta a bevándorlást. És  természetesen ez a rendelet után sem fog változni. Azt is hozzátette, hogy fáj látnia, milyen hatással van az intézkedés dolgozóira. Úgy véli, családok szakadhatnak szét, és tehetséges külföldi szakemberekről kellene a jövőben lemondaniuk.  

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg pedig arról írt posztjában, hogy ő maga és felesége is bevándorlók leszármazottai:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

“A nagyszüleim Németországból, Ausztriából és Lengyelországból származnak. Priscilla (Zuckerberg felesége – a szerk.) szülei kínai és vietnámi menekültek. Az Egyesült Államok egy bevándorlók alkotta nemzet, amire büszkének kell lennünk” – mondta Farhadi.

Kezdőlap > Az Oscar-jelölt Asghar Farhadi nem vehet részt a gálán Donald Trump miatt

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból