Billie Eilish egyszerűen műalkotássá vált: kiállították egy múzeumban

Billie Eilish egyszerűen műalkotássá vált: kiállították egy múzeumban

Hogyan válhat műalkotássá egy eleven, élő test? Xu Zhen, kínai konceptuális művész erre a kérdésre keresi a választ. Legújabb kiállításában közreműködött Billie Eilish, aki nemrégiben történelmet írt a Grammy-gálán.

Ifjú titán

Tavaly Billie Eilish Bad Guy című dalával meghódította az egész világot. Alig 18 éves, és már történelmet írt: senki nem vitt haza még ilyen fiatalon négy Grammyt.

Billie Eilish a 2020-as Grammy-díjátadón / Fotó: Getty Images

Ő énekli majd az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni betétdalát, amit óriási megtiszteltetésnek érez. Ezzel is történelmet írt, hiszen ő a legfiatalabb énekes a franchise történetében. Alig látott neki összepakolni második albumát, már bejelentették, hogy dokumentumfilm készül az életéről. A folyamatban lévő munkát viszont rémisztőnek nevezte. Olyan felvételek kerülnek majd elő, amelyeket eddig még soha senki nem látott.

Fagyos zuhanás

Az Egy szempillantás alatt néven futó kiállítás furcsa élményt kínál annak, aki jegyet vált a Los Angeles-i Konceptuális Művészetek Múzeumában székelő kiállításra.

#xuzhen ‘s work #injustablinkofaneye is featured in @voguemagazine next issue with #billieeilish styled by Alex Harrington. Direction by @nicburdekin.

No Description

Egy szürke teremben fehér talapzaton megannyi ember, mind zuhanás közben megfagyva. Egyesek mintha lebegnének, a mások által felvett pózok jóval inkább kapálódzásra emlékeztetnek.

A kiállítás, aminek az egyik része maga Eilish, két részre épül: a fizika ellen ható, kimerevített pillanat furcsa és szórakoztató látványt kelt. Mindeközben a kibillentség, az instabilitás nyugtalaníthatja is a látogatót. Szoborként kell tekinteniük egy élő emberre.

Xu Zhen alkotására persze seregnyi minden mást rá lehetne olvasni. Mi sem szolgálhatunk biztos megoldókulccsal.

Történelmet írt Billie Eilish a 2020-as Grammy-díjátadón

Kobe Bryant pár órával korábban történt tragikus halála nyomta rá a bélyegét a 2020-as Grammy-díjkiosztóra, a legismertebb amerikai zenei díjakat ugyanis abban a Los Angeles-i Staples Centerben adták át, ahol Bryant karrierjének egyetlen csapata, a Los Angeles Lakers is játszott. A gála így egyfajta megemlékezéssé alakult, mert a sportoló mellett megemlékeztek a 2019.

Az 1977-ben született shanghaji művész munkáit a humor, társadalomkritika, és a nyugati-keleti kultúrák merész vegyítése egyaránt jellemzi. Kiállításai számos kontinenst bejártak. Ne akaszd falra a hited, Nem a szerződés a legfontosabb, Az utolsó moszkitók. Ez csak pár jól csengő cím a sok közül.

Kezdőlap > Billie Eilish egyszerűen műalkotássá vált: kiállították egy múzeumban

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból