Emlékek klinikája a NextFeszt zárónapján

Emlékek klinikája a NextFeszt zárónapján

Boldog tudatlanság vagy húsba vágó valóság? A STEREO Akt utópiája e két végpont közti dilemmát mutatja be sci-fi hangulatú színházi előadásában. 2021 Magyarországának legnézettebb talkshowjából indulunk, amelyben puccsisták veszik át az irányítást, akik azt akarják megakadályozni, hogy eljöjjön a „Tiszta Szem” országa: az ország, amelyben a társadalom kiveti magából mindazokat, akik az igazságot választják a megnyugtató hazugságok helyett.

Boross Martin rendező, aki 2016-ban Junior Príma-díjat kapott, előszeretettel dolgoz fel társadalmi, közösségi témákat. Mostani előadása elsősorban a hatalom személyiségre gyakorolt hatásával foglalkozik. A produkció koncepcióját ezúttal nem egyedül, hanem Thury Gábor dramaturggal közösen alakították ki.

A Tiszta Szem néhány évvel ezelőtt még csak egy merész terv volt. Mára szertefoszlottak a hiedelmek, és állampolgári jogunkká vált a szorongás és bűntudat nélküli élet. Felvirradt az új világ napja, amelyben mindenki hittel él.

A darabban egy hétköznapi férfi sorsát követhetjük végig, aki választásra kényszerül: két szélsőséges álláspont között kell döntenie. A puccs után a tévéműsorban beálló káoszban elsötétül a kép, ő pedig évekkel később egy klinikán ébred fel a talkshow minden résztvevőjével együtt. Itt készítik fel őket új életükre: beléphetnek egy biztonságos, fájdalmakat feledő társadalomba, ha hátat fordítanak korábbi traumáiknak. A döntés az ő kezükben van: vagy hagyják, hogy újraírják kellemetlen emlékeiket és elveszítsék empatikus képességüket, vagy övék marad ugyan igazság, de örökké kitaszítottak lesznek.

Hősünk újraéli saját múltjának keserű emlékeit, a klinika személyzete vissza-visszatekeri a páciens múltját, akár egy filmet, majd kijavítják azokat, happy endet varázsolnak minden kellemetlenség helyére. De milyen árat kell ezért fizetni?

Ez az utópia-rémmese azt vizsgálja, hogy létezik-e „boldog tudatlanság”, mik azok a gyenge pontjaink, amelyeken keresztül mindannyian megvásárolhatóvá válunk, és azt, hogyan működik a szándékos izoláció – tényektől, információtól, más kultúráktól, végső soron egymástól.

Az előadás a Trafóban rendezett NEXTFESZT2017 egyetlen nagytermi ősbemutatója. A fesztivál az Y generáció alkotóinak produkcióit hozza el a közönségnek három hétbe sűrítve. Színház, tánc, irodalom, film, zene és képzőművészet egyaránt képviseli magát a fesztiválon. A STEREO Akt előadása után a DART társulat koronázza meg záróbulijával a fesztivált. Őrült táncos akciók bukkannak fel emberek között, felett, alatt és így tovább az INFINIT.-tel, napjaink budapesti underground partijaiból ismert zenei platformmal együttműködésben.
  
Szereplők: Hajduk Károly, Hay Anna, Julia Jakubowska, Ördög Tamás, Terhes Sándor
Zene: Bartha Márk
Látvány: Horváth Jenny
Videó animáció: Karcis Gábor
Operatőr: Táborosi András
Fény: Dézsi Kata
Technikai vezető: Szapu Márk
Produkciós asszisztens: Budavári Réka, Szabó Julcsi
Producer: Rácz Anikó
Dramaturg: Thury Gábor
Rendező: Boross Martin

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. január 27. – 20-21 óra

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Jegyár: 1. 500 HUF

Jegyfoglalás: a helyszínen vagy on-line, ITT

Kezdőlap > Uncategorized > Emlékek klinikája a NextFeszt zárónapján

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból