Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

A Transparency International friss tanulmánya szerint az Európai Parlament egyes szélsőjobboldali tagjai húzzák a legnagyobb hasznot olyan forrásokból, amelyek nem választott pozíciókból származnak. Az uniós honatyák mellékállásokból és privát ügyletekből szedik meg magukat.

Nem elég a havi 8.400 eurós fizetés 4.000 eurós pótlékokkal?

Transparency International kedden közzétett jelentése nyilvánosan elérhető bevallásokon alapszik. Eszerint a 751 fős Európai Parlament tagjainak majdnem harmada olyan privát jövedelmet vallott be, amelyek meghaladták havi 8.400 eurós (körülbelül 2.7 millió forint) nettó fizetésüket és 4.000 eurós pótlékaikat.

A korrupcióellenes civil szervezet szerint a másodállások gyakorlata azért aggályos, mert összeférhetetlenségi helyzeteket eredményezhet. Ráadásul megakadályozhatja a jogalkotókat abban, hogy teljes egészében választott tisztségüknek szenteljék magukat.

A Transparency International arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen külső forrást az EP-képviselők a bennfentes információkkal való kereskedelem potenciális csatornájaként is használhatják, vagy jogalkotói tevékenységük ellentételezéseként. Nem nehéz belátni, hogy ez tiltott kampányfinanszírozás melegágya is lehet.

Az EP-képviselők is több pénzre vágynak a fizetésüknél / Fotó: City A.M. / Getty

Az antikorrupció szervezet tapasztalatai azt mutatják, hogy a mellékállások vállalása gyakori a demokratikus országokban. Arra hivatkoznak, hogy a képviselők nem szeretnének elszakadni a szakmájuktól és gyakorolják azt, miután a közszolgálattal végeztek.

A Transparency International listájának alján a baloldal szerepel. A European United Left and Nordic Green Left (GUE/NGL) tagjainak 18%-a tesz szert mellékesre. A szélsőjobboldali Europe of Nations and Freedom Group (ENF) tagjainak ezzel szemben több mint fele vallott be másodjövedelmet.

A listán szerepel a Brexit-párti Nigel Farage, aki 2017-ben havi 30.000 eurót (durván 9,7 millió forint) keresett Európai Parlamenten kívüli tevékenységével. Ez messze túlszárnyalja az 1.000 eurós fizetését, amit mandátuma kezdetén kapott. 

Jean-Luc Schaffhauser, Marine Le Pen pártjából pedig személyes jövedelmének kilencszeresét keresi megválasztása óta.

Az “egyéni indulók” kategóriájában az olasz bal-közép politikus, Renato Soru “győzött” a maga 1,5 millió eurójával telekommunikációs bizniszéből.

Mely országok járnak élen a mellékes keresetben?

Ami az országok szerinti megoszlást illeti: Németország EP-képviselőinek 40%-a összesen 1,4 millió eurót keresett külsős tevékenységekből 2014 óta.

Belgium az az ország, amelynek uniós honatyái közül a legtöbben dolgoznak másodállásban. A képviselők 62%-a összesen 1,2 millió eurós plusz bevételt könyvelt el.

A francia EP-képviselők 51%-a 4 millió euró fölötti jövedelemre tett szert mellékesből 2014 óta, ebben a kategória ő a rekorder. Az olasz uniós honatyák csupán 18%-a vallott be másodállásból származó jövedelmet, 2,6 millió euró értékben.

A részletes elemzés ezen a linken érhető el.

Kezdőlap > Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból