„Fából vaskarika”

Létezik egy hely, amely politikai, nyelvi és országhatárokat átívelő kultikus közösséget alkot évről évre. Itt nem számít, hogy honnét jöttél és merre tartasz. Nem számít, hogy mivel foglalkozol. Itt csak egy dolog számít, hogy add át magad a kulturális szórakozásnak és érezd jól magad mezítlábasan: Ördögkatlan.

Immár kilencedik éve kerül megrendezésre a Villányi-hegységben egy összművészeti fesztivál. Akik jártasak az ország legnépszerűbb fesztiváljai közt, hallottak már a Művészetek Völgyéről, ami egy jó kis rendezvény. Azért példálózok az előbbi eseménnyel, hogy pontosabb képet fessek a mi Ördögkatlan Fesztiválunkról. Igazából egy nagyon jelentős különbség van a két kulturális fesztivál között, méghozzá a következő: az Ördögkatlan klasszisokkal nagyszerűbb. Plusz egy ok, hogy miért az Ördögkatlan, mert a Magyar Fesztiválszövetség által KIVÁLÓ minősítést kapott.

Sokak számára az ünnep és az Ördögkatlan ugyanazt jelenti. Bérczes László és Kiss Mónika volt az a két bátor hős, akik létrehozták ezt az Összművészeti Fesztivált. Ez a rendezvény öt napig ünnepli a minőséget, az emberséget, a derűt és ünnepli az önmagát meghaladni akaró embereket. Módszerük:  „fából vaskarika”.

Kicsi országunk egyik nagy kedvence, a Nemzet Színésznője, Törőcsik Mari figyelmét is felkeltette a rendezvény, és ezt mondta róla:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az igazi élmény és bizonyosság 2011 augusztusában ért, amikor először látogattam a fesztiválra, és öt napon át megtapasztalhattam, hogy ennyi idő és tapasztalat után is rá tudok csodálkozni az emberekre: hogy a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni   [/perfectpullquote]

A színésznő mellet még egy nagyon fontos védnöke van az Ördögkatlannak, Cseh Tamás. Akiről 2010 óta kivétel nélkül megemlékeznek a szervezők és a résztvevők. A fesztivál koncepciója és ebből következő céljai az első, 2008-ban Cseh Tamás által megnyitott Ördögkatlan óta lényegüket tekintve változatlanok: a magyarság kulturális-művészeti gazdagságát megjeleníteni a régióban. Legyen Európa egyik minőségi kulturális központja.

Eredetiségét többek közt elnevezésének köszönheti, amiről azonnal egy rockfesztiválra asszociál a legtöbb ember. Pedig az Ördögkatlan címet egy helyi legenda nyomán kapta.

A fesztivál területén található egy kőfejtő, melyet a helybéliek „Ördögszántotta hegynek” neveznek. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Ezért az ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják.

Ördögkatlan
Ördögkatlan / Fotó: Vermes Nikolett

Ha úgy érzed, hogy minden fesztiválon jártál már, vagy épp az ellenkezőjét, akkor neked az Ördögkatlan Fesztiválon van a helyed. Mondom még az érveket: gyönyörű tájak; számtalan kulturális program (színház, kiállítás, koncert); családias hangulat; színes környezet; mennyei borok, és még sorolhatnám, hogy miktől ennyire pazar az Ördögkatlan Fesztivál. Aki nem hiszi, járjon utána!
De kedvcsinálónak talán a következő kisfilm is elég lesz:

Ördögkatlan Fesztivál bemutatkozó kisfilm 2015

Ördögkatlan – összművészeti fesztivál Baranyában. www.ordogkatlan.hu

Facebook-esemény: ITT

Időpont: Augusztus 2. – 6.

Helyszín: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Villánykövesd

Jegyár:

  • HETI BÉRLET: 10. 000 HUF
  • NAPIJEGY: 3. 500 HUF
  • SZÁLLÁSDÍJ: 1. 000 HUF/fő/éj
  • 10 éves kor alatt ingyenes lesz

Bővebb információ ITT

Kezdőlap > Uncategorized > „Fából vaskarika”

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból