Kitiltották a kongresszusból a feminista művészt, mégis elérte célját

Kitiltották a kongresszusból a feminista művészt, mégis elérte célját

Egy fontos kiegészítést ratifikáltak az Egyesült Államokbeli Virginiában, ami a nemi egyenlőséget biztosítja. Natalie White képzőművész, aktivista ezért harcolt éveken keresztül. Saját és társai erőfeszítéseit most siker koronázta.

Nőket hurcoltak meg azért, mert egyenlőek akartak lenni

Az Egyesült Államok 1920-ban foglalta alkotmányába a nők választójogát. 1923-ban keletkezett az Egyenlő Jogok Kiegészítési Javaslata (Equal Rights Amendment), ami mai szemmel nézve nem fogalmaz meg radikálisnak mondható követeléseket. A nemek jogegyenlősége mellett tör pálcát. Legyen szó válásról vagy épp munkavállalásról, esetleg a diszkriminációval szembeni fellépésről.

Alice Paul, 1912 / Fotó: Hulton Archive / Getty Images

Szerzője Alice Paul, aki 1917-ben részt vett a Fehér Ház köré szervezett sztrájkban. Nőtársaival transzparensek felmutatásával tüntettek a választójogért. A polgári engedetlenség gyakorlása miatt letartóztatták Pault. Fogságban éhségsztrájkolni kezdett, amiért pszichológiai részlegre utalva erőszakkal próbálták táplálni.

Hercsel Adél: „Az erőszak nemtelen, de egy férfi nagyobbat tud ütni”

ContextUs: Izgalmas lesz látni a Szigeten, hogy ennyi különböző nemzetiségű aktivista mutatja be a saját szemszögéből és kulturális hátterével, hogy nekik mit jelent a feminizmus, és hogyan jelenik ez meg a mindennapi életükben. Szerinted Magyarországon van feminizmus? Kérdés, hogyan közelítünk a kérdéshez.

A politikatudományt végzett aktivista javaslatát 1970-ben hiába fogadta el a kongresszus. Mivel nem ratifikálta elég állam, ezért nem vált hivatalossá. Ezért jelentős esemény az, hogy január 15-én Virginia az aláírást vállaló államok sorába lépett. A sort magát korábban az USA-hoz legutoljára csatlakozott Hawaii nyitotta meg.

Hosszú menetelés

A harcból Natalie White képzőművész is kivette a részét. 2016-ban New Yorkból gyalogolt el Washingtonba, hogy felhívja a javaslatra a közvélemény figyelmét. Vörös festékkel írta fel a kongresszus lépcsőire nőtársaival közös követelését.

Natalie White a “Női egyenjogúság börtönében” / Fotó: Az aktivista hivatalos Instagram-oldala

Ezért kitiltották hat hónapra az épületből. Olyan sztrájkokban vett részt, ahol rendőri intézkedésre is sor került. Mondhatni ott folytatta, ahol Alice Paul befejezte.

EQUAL MEANS EQUAL had a “DIE-IN” in front of the House Speaker Cox’s office

Because the Speaker Kirk Cox and the Privileges and Elections Committee of the Virginia House of Delegates refuse to hear: * the will of the people of Virgin…

Magyar szemmel furcsának tűnhet az a jelentőség, amit egy olyan javaslatnak tulajdonítanak, ami olyan jogokat biztosít, amelyek elviekben adottak lennének. A ratifikációnak elsősorban szimbolikus jelentősége van.

Natalie White a “Női egyenjogúság börtönében” / Fotó: Az aktivista hivatalos Instagram-oldala

Ahogy az aláírás megtagadásának is. Donald Trump elnöksége óta a zaklatási botrányok, a Szolgálólány meséjének világát megidéző ruhákban zajló tüntetések egyre mindennaposabbakká váltak.

What a fabulous shoot!

No Description

Számos idős nő olyan transzparensekkel tüntetett az elmúlt években, hogy „nem hiszem el, hogy megint ezért a szarért kell tüntetnem”. Ez jelzi talán a leginkább, hogy az amerikai közhangulatban jelen van a tudat, hogy a kiharcolt jogok nincsenek jelen a mindennapi életben.

Natalie White a “Női egyenjogúság börtönében”, Washington Mallon, 2016 / Fotó: Az aktivista hivatalos Instagram-oldala

A cikk tárgyát képező javaslat körüli felfokozott hangulat így talán érthetőbb.

Kezdőlap > Kitiltották a kongresszusból a feminista művészt, mégis elérte célját

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból