55 éve nem történt ilyen nővel, fizikai Nobel-díjat kapott a kanadai tudósnő

55 éve nem történt ilyen nővel, fizikai Nobel-díjat kapott a kanadai tudósnő

Három kutató kapott Nobel-díjat, amiért áttörő eredményt értek el a lézerfizika területén. Az egyikük női nemű, Donna Strickland, így több mint félévszázad után kiadásra került egy nőnek szóló, fizikai Nobel-díj.

A kutatásuk során elkészítettek egy lézert, amivel képesek befolyásolni mikroszkopikus méretű objektumokat, és élő organizmusokat.

A fizikai Nobel-díjat amerikai, kanadai és francia tudósok kapták lézerfizika terén végzett munkájukért

Az idei fizikai Nobel-díjat három olyan tudós kapta, akik úttörő munkát végeztek a fejlett precíziós lézeres eszközök terén. Az amerikai, a kanadai és a francia tudós megosztoznak a díjjal járó összesen 9 millió svéd koronán (körülbelül 279 millió forinton). Fizikai Nobel-díj

Arthur Ashkin találta fel, a későbbi fejlesztésekben pedig segített Gerard Mourou és Donna Strickland, aki ezzel a teljesítménnyel a harmadik fizikai Nobel-díjas nő a világon – írja a Nuus.

No Title

No Description

55 évvel ezelőtt Maria Goeppert-Mayer kapta meg a díjat, az atommagok terén elért eredményeiért, előtte pedig a híres fizikusnő, Marie Curie.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagy ünnep ez a női fizikusok számára, reméljük, az idő haladtával egyre több nő ér majd el hasonló eredményeket.[/perfectpullquote]

– mondta Donna Stickard a sajtókonferencián.

Kezdőlap > 55 éve nem történt ilyen nővel, fizikai Nobel-díjat kapott a kanadai tudósnő

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból