Fordítsd oda a másik orcádat is: JAK Vs. KMTG

Fordítsd oda a másik orcádat is: JAK Vs. KMTG

Mint azt már sokan hallották az irodalom berkein belül és túl, erős vita alakult ki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (továbbiakban: KMTG) és a többi írószövetség között. Míg az állam 150, majd 400 millió forinttal támogatja az előbbi szervezetet, addig például a József Attila Kör (továbbiakban: JAK) számára 760 ezer forintot állapítottak meg. Erre válaszul a JAK meglepő és humoros sajtóközleményt adott ki.

A fiatal írókat képviselő József Attila Kör az alábbi, szokatlanul szellemes – és persze másrészt igen elkeserítő – közleményében azt olvashatjuk, hogy 400 (!) forintot adományoz a KMTG-nek. 

Nem véletlen a címlapfotónk, hiszen Bud Spencer és Terence Hill már megtanította nekünk, hogy ha csesztetnek minket, érdemes odafordítani a másik orcánkat is. 

Íme, a sajtóközlemény:

A JAK 400 forintot adományoz a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. íróakadémiai programjára

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) vezetősége mély megdöbbenéssel olvasta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről szóló hírt a Magyar Közlöny 2016. december 20-ai számában. Jelen értesítő szerint a Kormány rendelete nyomán a NGM és az EMMI

mindössze 400 millió forinttal támogatja a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programját.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ez az összeg alig két és félszerese a korábbi támogatásnak, ötszöröse a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága évenként együttesen felhasználható forrásainak, valamint csak tízszerese a JAK éves támogatásának. Ez az összeg ugyanakkor meghaladhatja az NKA Szépirodalom Kollégiumának hasonló kezdeményezésekre szánt, az irodalmi szféra egészére az elmúlt években kiírt pályázatainak átlagos összegét is.

A nehéz anyagi helyzet sajnálatos módon a JAK számára is jól ismert, hiszen hosszútávú fennmaradásunk vált kétségessé a folyamatosan apadó pályázati források, valamint a 2016-ban kevesebb mint felére,

760.000 forintra csökkentett működési támogatásunk miatt,

amely már a 10%-át sem fedezi a valódi működési kiadásoknak.

Bár vannak erős kételyeink azzal kapcsolatban, hogy egy ekkora összeget elbír-e és megfelelő módon tud-e majd hasznosítani a szakmai hitelességgel, a közpénzek átláthatóságával, valamint a nyilvánossággal erősen hadilábon álló szervezet, a kortárs magyar irodalom támogatása és a tehetséggondozás ugyanakkor nekünk is szívügyünk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján,

   400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez,   

remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára.

Bízunk továbbá abban, hogy a Kormány és a felelős minisztériumok tartják annyira fontosnak a magyar irodalom ügyét, hogy a korábbiakkal ellentétben a kortárs alkotókat, az ösztöndíjakat és az irodalmi élet több évtizedes hagyománnyal rendelkező fontos intézményeit, írószervezeteit is a KMTG-hez hasonló méltányossággal fogják majd támogatni.

Vajon mit fog reagálni a KMTG az adományra?

Kezdőlap > Uncategorized > Fordítsd oda a másik orcádat is: JAK Vs. KMTG

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból