Full Grown – művészet vagy berendezési tárgy?

Full Grown – művészet vagy berendezési tárgy?

Gavin Munro, Derbyshire-i bútor designer és lakberendező különös úton ragadta meg művészetét: különböző fákból készített bútornak is megfelelő műalkotásokat.

A megközelítés talán első hangzásra unalmasnak tűnhet, hiszen legtöbben egy asztalosműhelyre, és annak gyaluira, fűrészeire asszociálhatunk. Ezt a képet Gavin Munro azonban sajátos módon törte meg. Alkotásai révén elgondolkodhatunk azon, hogy amit látunk, az művészet vagy pusztán lakberendezési tárgy? Munro mindezt művészetnek tartja, amelyben a természet és az alkotás csodálatosságát ötvözi, ezáltal egy szimbiotikus bőséget hagyva a nézőben.

Az első, alkotással kapcsolatos tapasztalatát már gyermekkorában szerezte, mikor egy szokatlanul nőtt bonsait látott meg, amely első ránézésre egy székhez hasonlított. A fa olyan mély benyomást tett rá, hogy rájött:

életének további alakulásában a művészet és a természet kettősének a boncolgatásával szeretne foglalkozni.

Ennek a megvalósítására azonban éveket kellett várnia. Egy-egy alkotás elkészítéséhez rengeteg türelemre és energiára volt szüksége, ezért Gavin Munro egy egész farmot népesített be fákkal, hogy felnevelje, majd felhasználhassa azokat alapanyagokként.

Mára olyannyira felkapott lett művészete, hogy megkapta egyfajta márkanévként a Full Grown nevet, melyhez weboldalt is létrehozott, ahol lehetőségünk van megrendelni az alkotásokat. Az első, nagy sikerű műtárgy, amely fűzfából készült, a skót National Museumban található.

Forrás: a Full Grown-projekt weboldala, ahol megtekinthetőek a műtárgyak és az alkotói fázisok is. (ITT)

Képek: fullgrown.co.uk

Kezdőlap > Uncategorized > Full Grown – művészet vagy berendezési tárgy?

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból