Hans Sachs-díj – indul a közönségszavazás

Hans Sachs-díj – indul a közönségszavazás

Idén ismét megmérettetnek a Müpa elmúlt egy évének előadásairól született kritikák és szerzőik. A háromtagú zsűri – Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő; Fábri Péter, író; Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – már kiválasztotta az általuk legjobbnak ítélt kritikákat, amelyek közül a közönség döntése alapján kerül majd ki a nyertes. A kritikákra 2016. június 1-jétől június 15-ig lehet szavazni a Müpa honlapján.

A Müpa 2013-ban, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából indította el kezdeményezését, amellyel zenekritikusok munkáját kívánja elismerni. A Hans Sachs-díjat azóta minden évben olyan kritikus kapja, akinek munkáját a szakmai zsűri előválogatása után a közönség találja a legjobbnak.

A díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt, a 16. században élt és alkotott, több ezernyi dalt hagyva hátra az utókorra.

Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, rávilágítva ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére.

A zsűri – Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő, Fábri Péter, író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – az elmúlt évben született több száz kritikából választotta ki az idei jelölteket azon szempontok alapján, hogy az írás mennyire alapos és informatív mind az előadott műveket, mind az előadókat illetően, illetve a személyes benyomások mellett a zenei szakmai szempontok is érvényesülnek-e benne. Ezek alapján a 2016-os Hans Sachs-díj jelöltjei: Bozó Péter, Kondor Kata, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna, Szitha Tünde és Turi Gábor.

A kritikákra 2016. június 15-ig szavazhat a közönség a Müpa honlapján: ITT

A szavazók között a Müpa két belépőt sorsolki a Fischer Ádám vezényelte Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok című előadására, amelynek időpontja 2016. június 26. 16:00 óra. Az ünnepélyes díjátadásra az előadás első szünetében kerül sor.

Kezdőlap > Hans Sachs-díj – indul a közönségszavazás

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból