Idén is kezdetét veszi a HÍR, immáron 5. alkalommal

Idén is kezdetét veszi a HÍR, immáron 5. alkalommal

A Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör és a Magyar Írószövetség oktató táborát már ötödik alkalommal rendezik meg Hajdúböszörményben június 28. és július 2. között. Holnap, azaz 28-án kezdetét veszi a HÍR.  A résztvevőket Áfra János és Vörös István költők, valamint Csobánka Zsuzsa és Bíró Gergely prózaírók tanítják.

A tábor fő szervezője és megálmodója Papp-Für János költő, aki öt évvel ezelőtt kitalálta, hogy jó lenne egy olyan képzés, ahol felbukkanhat és ahol kinevelődhet az az új író-költő nemzedék, amelyik átveheti a stafétát ma élő nagyjainktól. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen az írótáborban, előképzettség nem szükséges, elegendő, ha szereti az irodalmat és a költészetet, kedvenc elfoglaltságainak egyike az olvasás. Az pedig külön előny, bár nem feltétel, ha már ő maga is megpróbálta versbe foglalni, írásban megörökíteni a gondolatait, érzéseit.

Korhatár tekintetében sincs megkötés, és bár a jelentkezők nagy része középiskolás vagy egyetemista, minden évben vannak képviselői az idősebb korosztálynak, még hatvanévesek is ellátogatnak ide.

Nemes felvállalása Hajdúböszörmény önkormányzatának, hogy évente 40 diák teljes írótábori költségét állja. Ezzel is lehetőséget kíván biztosítani a tehetségeknek, hogy talán egykor neves irodalmi személyekké nőhessék ki magukat.

A tábor részvételi díja 20 ezer forint, mely tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést és az összes írótábori programon való részvételt. Minden tábori nap íróiskolával kezdődik. A jelentkezők kortárs alkotók: Áfra János és Vörös István költők, illetve Csobánka Zsuzsa és Bíró Gergely prózaírók közül választhatják ki azt, akitől úgy érzik, a leginkább tanulhatnak.

Ízelítő a tavalyiból:

Az oktatók mindenkiből igyekeznek kihozni a legjobbat, ezért a foglalkozás azzal indul, hogy mindenki (akinek van) felolvas egyet-egyet a műveiből, és az oktató azt segítő szándékkal véleményezi. Mindenki tudja: öt nap nem elég az íróvá váláshoz, de ahhoz igen, hogy a felkért tanárok felismerve a tehetség csíráját, útmutatást adva elindítsák őket egy úton, amely akár a Parnasszusra is vezethet.

A legszorgalmasabb, leglelkiismeretesebb hallgatók a későbbiekben lehetőséget kaphatnak online folyóiratok, mint például a dokk.hu vagy a kulter.hu oldalán publikálni.

Minden évben olyan kis közösség formálódik itt, melynek köszönhetően diákok, tanárok a tábor után is tartják egymással a kapcsolatot. Az íróiskolán kívül a társművészeti – a könyvest, a néptánc, az irodalomterápia és a színház – szemináriumokon is részt vesznek a hallgatók. A társművészeti szemináriumok oktatói Szabó Imola Julianna, Szűcs János, Bíró Gergely és Bezerédi Zoltán lesznek.

A délelőtti órák után, délutánonként író-olvasó találkozók, kötetbemutatók lesznek, az est óráiban pedig a gondtalan szórakozásé lesz a főszerep táncház, színházi előadások, koncertek formájában. Az utolsó estén mindenki jókedvű karaoke bulin adhatja ki magából a napok alatt felgyűlt feszültséget. Öt nap telik el úgy tanulással, munkával, szórakozással, barátkozással, hogy a végén a benne résztvevők azt kívánják: bárcsak minden újra kezdődne.

Kezdőlap > Uncategorized > Idén is kezdetét veszi a HÍR, immáron 5. alkalommal

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból