Ilyen, amikor külföldiek olvasnak magyar kortárs verset

Ilyen, amikor külföldiek olvasnak magyar kortárs verset

Biztosan mindannyiótoknak van legalább egy külföldi ismerőse, akinek akcentusán néha elmosolyodtok. De milyen az, amikor kortárs magyar verset olvas fel egy nem magyar anyanyelvű? A Street Poetry erre keresi a választ.

A Street Poetry rovatunk által a ContextUs idehaza és az Egyesült Királyságban igyekszik népszerűsíteni a kortárs magyar irodalmat – e cél indította el a projektet. És persze baromira kíváncsiak vagyunk, hogy a kortárs íróink/költőink egy-egy művét hogyan olvassa fel egy külföldi, valamint a magyar járókelők mennyire vannak képben irodalmárainkkal kapcsolatban.

Első videónk felvételeit a londoni Hyde Parkban rögzítettük, ahol Áfra János Két akarat, Németh Zoltán Állati férj és Ferencz Mónika Hátam mögött dél című köteteik voltak a táskánkban – ezek közül választhatott Amr Tal (Egyiptom), Alessandra (Olaszország), Marco (Fülöp-szigetek) és Aga (Lengyelország).

Mint azt látni és hallani fogjátok, Áfra János kétszer is szerepet kapott a videóban, és nem véletlenül. Valljuk meg őszintén, a magyar nyelv nehéz, és ennél fogva az interjúalanyaink a rövid verseknek örültek. Arról nem is beszélve, hogy Németh Zoltán új kötetetében mindössze 7 vers található, tehát igen nagy lélegzetvételű művekről beszélünk. Aga így két neki tetsző sort választott ki a Kalligram gondozásában megjelenő Állati Férjből.

A felvételek rögzítése után mindenkinek lefordítottuk legjobb tudásunkhoz mérten a versek teljes egészét. Marco külön megjegyezte, hogy: “hihetetlenül fájdalmas ez a vers.”

Alessandra pedig:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ne haragudj, de nagyon nehéz kimondani magyarul a cementgyárat!  Egyébként nagyon mély a kortárs irodalmatok.[/perfectpullquote]

A videóra kattintva kapcsoljátok be a feliratot, ha esetleg nem értitek pontosan a srácok kiejtését!

Kezdőlap > Uncategorized > Ilyen, amikor külföldiek olvasnak magyar kortárs verset

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból