József Attila goes international: nemzetközi irodalom rulez

József Attila goes international: nemzetközi irodalom rulez

Bemutatkozik az Akademie Schloss Solitude és a JAK közös Solitude-ösztöndíjprogramja, a JAK Re:verse és a Műfordító irodalmi fordítóprogram, valamint a nemzetközi lírával foglalkozó Versum magazin. 

A stuttgarti Akademie Schloss Solitude és a József Attila Kör közös csereprogram 2005 őszén indult és azóta sikerrel zajlik. A program keretében évente 2-2, majd 1-1 fiatal művész utazik Magyarországról Németországba és a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai közül Magyarországra, hogy 3-3 hónapot töltsenek alkotói ösztöndíjjal Budapesten, illetve Stuttgartban. Az együttműködés egy 2004-es magyar–német minisztériumok közti konferenciát követően jött létre, a projektet a megállapodás értelmében a rendelkezésre álló források alapján egyenlő arányban támogatja a hazai kultúráért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (korábban Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Baden-Württemberg tartomány Tudományos-, Kutatási- és Művészeti Minisztériuma. A program keretében több közös rendezvényt tartottak már a stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel együttműködve.

A Versum Online folyóirat is, amelyet Krusovszky Dénes képvisel az esten.

Versum szerkesztői – Gerevich András, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió és Szabó Marcell – egy olyan honlapot, egy olyan online irodalmi magazint szerettek volna létrehozni 2014-ben, amely ablakot nyit a kortárs költészet nemzetközi színterére, és ezzel együtt természetesen a versek fordításának, fordíthatóságának problémáját is újra és újra körbejárja. 

A Re: Verse (azaz „Re: verssor/vers”, „újraverselés”, valamint „regarding verse” – „ami a verssort illeti”) a József Attila Kör műhelysorozata, amelynek célja a környező országok fiatal írói közti együttműködés, egymás megismerésének elősegítése. 

Kerekasztal-beszélgetéssel és felolvasásokkal várják az érdeklődőket a szervezők.

Vendégek: Jean-Baptiste Joly (Akademie Schloss Solitude), Marianne Zückler (Solitude-ösztöndíjas írónő), Krusovszky Dénes (Solitude, Versum), Dunajcsik Mátyás (Solitude), Vásári Melinda és L. Varga Péter (Műfordító program), Lesi Zoltán (Re:Verse), Zilahi Anna (Re:verse), Fenyvesi Orsolya (Re:verse) 

Az estet Tóth Kinga moderálja. Költő-illusztrátor, zenész, tanár, performer. Elnökségi tagja a József Attila Körnek (JAK), tagja a Szépírók Társaságának és a FISZ-nek is. A Solitude-JAK nemzetközi művészeti csereprogram magyarországi koordinátora.

Mivel az est magyar és német nyelven zajlik, ezért a szervezők biztosítanak tolmácsot Lőrincze Judit személyében.

Marianna Zöckler szövegét lektorálta: Sophia Matteikat (Műfordító program)

Zenélnek: Dunajcsik Mátyás (langspil, ének), Panda (elektronika), Szabó Mátyás (basszusgitár)

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. január 23. – 18:30

Helyszín: Kisüzem, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Kezdőlap > Uncategorized > József Attila goes international: nemzetközi irodalom rulez

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból