Évadot zárt a Katona – kiderültek a jövőre tervezett bemutatók

Évadot zárt a Katona – kiderültek a jövőre tervezett bemutatók

Jó évet zárt ismét a Katona József Színház. Az évadzárás során átadták a PUKK-díjat, a Máthé Erzsi-díjat is. Mint lapunknak eljuttatott közleményből kiderült, korábbi kedvenc előadások is látható lesznek az új évadban.

A 2018/19-es színháziévadban a budapesti Katona József Színház három játszóhelyének 727 előadását összesen mintegy 130 ezer néző látta, az előadások idén is átlagosan 108%-os nézettséggel mentek.

Évadzáró a Katona József Színházban, Elek Ferenc szemüvegben, aki a második legtöbbet játszott színész volt az idei évadban / Fotó: Horváth Judit

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti elismeréseket. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Bodnár Erika kapta a Rozsdatemetőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó thé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhat éve alapított – Vizi Dávid vehette át. Az évadban legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 201 előadással Elek Ferenc követte. Pelsőczy Réka 182 előadásban szerepelt idén.

Vizi Dávid, a friss Máthé Erzsi-díjas, aki kiemelkedő teljesítményért kaphatta meg az elismerést / Fotó: Horváth Judit

Nyolc év után távozik a Katona kommunikációs és értékesítési vezetője, Gricz István, akinek nevéhez fűződik többek között a színház jegyértékesítésének, arculatának és magántámogatói körének megújítása. A marketingvezetői feladatokat Horváth Máté veszi át, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozícióban dolgozott.

Máté Gábor igazgató elmondta, hogy több nagysikerű előadás is visszatér majd a repertoárra, amit ebben az évadban nem játszott a színház. Újra látható lesz los Hannával a Lélegezz, illetve a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniban. Ismét műsorra tűzik továbbá A bajnokot és a Részegeket is. Az évad folyamán Rezes Judit ezekben az előadásokban tér vissza a színpadra gyerekvállalása után.

Elváltaknak szervez interaktív rendezvényt a Katona József Színház – ContextUs

A Katona József Színház Fövényi Évi rendezvényszervező ötlete alapján interaktív színházi előadásokkal, beszélgetésekkel várja azokat a váláson átesett férfiakat és nőket, akik úgy érzik, nincs megfelelő platform a trauma feldolgozására – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A színház előcsarnokában zajló programsorozat célja, hogy eloszlassa a váláshoz társított tabujelleget és őszinte kommunikációra biztassa a résztvevőket.

A Katona színházpedagógiai programja, a Behívó a következő évadban az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált rövid workshopokmellettúj, projektalapú munkákat is indít, melyek többgeneráció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. A jövő évadban befejeződik az Eltáv elnevezésű, felzárkóztatást segítő színházpedagógiai projekt: a többéves munkát Budapesten, valamint Hamburgban zárják az UNART program keretében, melynek során a szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként, hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt a nemzetközi programban.

Fekete Ernő: „Ha a Katona másképp vélekedne a valóságunkról, mint ahogy én, nem lennék itt” – Interjú

Ezen még sose gondolkodtam igazából. Nem érzem, hogy két ember lenne Fekete Ernő és Fekete Tibor. Az Ernővel a megszólításokban ritkán találkozom, a nézők ismernek így. A családi barátok és kollégák Tiborként ismertek meg. Akad egy-egy olyan munkatárs, aki filmforgatáson Ernőnek hívott, de nem érzek határt, mindkét névre egyaránt hallgatok.

A Katona József Színház a 2019/20-as évadának első premierjét október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében.

Ónodi Eszter: “Jankának soha sem adatna meg, hogy Ónodi Eszterként a színpadon álljon”

Ónodi Eszter több mint 20 éve a budapesti Katona József Színház tagja, pedig kétszer merült fel benne, hogy elhagyja. Azóta mindkét esetben úgy érzi, jól döntött és kedvére változott a társulat. Szerinte az ízlése is “nagylányosabb” lett. Évi egy bemutatót vállal, idén ez a Platonov, Csehov drámája.

Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe  vígjátékát a nagyszínpadon. 2020 márciusában először Zsámbéki Gábor A császár munka című előadását mutatják be a Kamrában.

Egyre többek első számú színháza a Katona / ContextUs

Az idei színházi évadot mintegy 119 ezres látogatottsággal zárja a Katona József Színház; ez ötezerrel több az előző évad eredményéhez képest, egyben pedig a színház történetének eddigi legmagasabb látogatószáma. A nézők kiugró érdeklődését a repertoár előadásai iránt jól jelzi a 107%-os látogatottság

A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartják. A Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás, Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra.

Kezdőlap > Évadot zárt a Katona – kiderültek a jövőre tervezett bemutatók

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból