Kegyetlen civilizációkritika az Írók boltjában

Kegyetlen civilizációkritika az Írók boltjában

Beregi Tamás Noctambulo című könyvét szeptember 22-én, 17.00-kor mutatja be Váradi Péter, a L’Harmattan kiadó főszerkesztője az Írók Boltjában, a regényből pedig Béres Miklós Minki színművész olvas fel. Az Egyetleneim című kultkönyv szerzője több mint tíz évig írta a századforduló Angliájába kalauzoló kultúrtörténeti kalandregényt, ami ötvözi a steampunkot a pikareszkkel, és mutatja be egyszerre a dzsentri kultúrát, a technikatörténeti változásokat, és egy alvajáró rémképeit. Mindezt egy olyan apokaliptikus vízióba ágyazva, ami akár napjainkban is elképzelhető…

Beregi Tamás író, forgatókönyvíró, játékkutató enciklopédiákat is meghazudtoló alapossággal beszél a századforduló technikai-, társadalmi változásairól grandiózus regényében. A valóság és a képzelet összemosódik, eltűnik a határ az őrület és a normalitás között az erotikus fotórestaurátor bolyongását bemutató történetben. Szerb Antal, H.P. Lovecraft és Edgar Allen Poe sötét hangulata sejlik át az alvajáró történetén.

A huszadik század előestéjén játszódó mű főhőse Jonathan, egy bohém londoni művész, aki erotikus fényképeket restaurál. Amikor kezébe akad egy megfeketedett fotó, nyomozni kezd nagyapja tragikus története után, mire addigi világa darabjaira hullik.

Rémálmok kerítik hatalmukba, melyekben imádott városa szörnyű átalakuláson megy át. Jonathan rávesz egy aranyszívű örömlányt, hogy meneküljenek el a lélekölő nekropolisszá változó Londonból.

Mindeközben megismerjük a korabeli miszticizmust, a fotográfia technika-történeti változásait, a fogyasztói társadalom működéséről is képet kapunk. Végül az ipari rémlátomások Jonathant itt is utolérik, vakmerő tettre szánja el magát, hogy megmentse az apokalipszis felé sodródó világot.

Trailer a kötethez:

A szerző nemcsak szépirodalomban utazik, jelenleg script doktorként és témakutatóként dolgozik a Magyar Nemzeti Filmalapnál. Forgatókönyv- fejlesztőként részt vett a Saul fia készítésében, most pedig ismét Nemes Jeles Lászlóval dolgozik a rendező következő munkáján. Saját forgatókönyvei is vászonra kerültek, az Egyetleneim 2006-ban, a Zero 2016-ban, Repülés története című rövidfilm, aminek szintén ő jegyzi a forgatókönyvét, elnyerte a Chicago Filmfesztivál Golden Hugo díját.

Garaczi László kommentárja a kötethez:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az Egyetleneim című kultkönyv írójának valóságot az álmokkal keverő, kultúrtörténeti és fantasztikus elemekkel átszőtt kalandregénye egyszerre juttatja eszembe Poe, Lovecraft sötét vízióit és Szerb Antal melankolikus utazóregényeit. Főhőse alvajáróként bolyong a modern tudomány, az iparosodás, a degeneráció poklában, miközben mániásan keresi a világból kivesző szépséget, mitikus teljességet. Különösen tetszett az örömlány által elbeszélt folytatásos mese, amely nélkül Jonathan sem ébredhetne rá küldetése valódi céljára.    [/perfectpullquote]

És Nemes Jeles László is méltatta a Noctambulot:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Szeretem azokat a történeteket, amelyek a múlton keresztül mesélnek a máról. Ezért áll közel hozzám a NOCTAMBULO: kegyetlen civilizációkritika, pikareszk paródia modern világunkról, amely mégis merészen romantikus. Erős hangulata és víziószerű képei miatt akár filmként is el tudnám képzelni.   [/perfectpullquote]

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – szeptember – 22. – 17 órától

Helyszín: Írók boltja

Jegyár: Ingyenes

Kezdőlap > Uncategorized > Kegyetlen civilizációkritika az Írók boltjában

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból