Kirké, avagy kalandozások a disznóólban színházi előadás

Kirké, avagy kalandozások a disznóólban színházi előadás

Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja.

Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

Az előadás a mai és az archaikus kor közötti pszichológiai párhuzamot és perspektíva-váltást mutatja be. Kirkét a 21. században Homérosz kuplerájában találjuk örömlányként, ahová megérkezik a politikus Odüsszeusz. A mai történet rétegei alól azonban átszivárog és átfénylik egy mitikus és tudattalan mágikus világ, ahonnan a kirkéi varázserő sorsalakító erőként tör fel.

Felhasznált szövegek – Margaret Atwood, Bertolt Brecht, Georg Büchner, Hamvas Béla, Homérosz, Friedrich Nietzsche, Pál apostol, Jean-Paul Sartre, Slavoj Žižek, a Harcosok klubja, valamint a szereplők saját szövegei – alapján írta és rendezte: Formanek Csaba

SZEREPLŐK – ALKOTÓK:

KIRKÉ – Pusztai Luca
HOMÉROSZ – Marczin I. Bence
ODÜSSZEUSZ – Somogyi Tibor
HERMÉSZ – Formanek Csaba

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. 02. 25. – 20 óra

Helyszín: Patyolat // PRÓBAüzem

Jegyárak: 2. 000 HUF – Diák/nyugdíjas/szakmai: 1. 500 HUF

Jegyelővétel: ITT

Címlapfotó: az esemény hivatalos Facebook-oldala.

Kezdőlap > Uncategorized > Kirké, avagy kalandozások a disznóólban színházi előadás

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból