Mága Zoltán: „állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem”

Mága Zoltán: „állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem”

Közleményben reagált a zenészek tiltakozására Mága Zoltán, aki többek között elmondta, soha nem kapott állami támogatást és nem is kért.

A világon egyedülálló kezdeményezést támogatott csak a kormány – válaszolt Mága azoknak a zenészeknek, akik szerint az ő zenéje egyáltalán nem olyan értékes, hogy ennyi közpénzzel kéne megsegíteni.

Mága Zoltán ellen tiltakoznak az elnyert állami támogatásai miatt / Fotó: Wikimedia

A magyar komolyzenei élet fontos szereplői – még Fidesz-közeli zenészek is – tiltakoztak Mága Zoltán állami támogatásai ellen. Úgy érzik, Mága zenéjének nincs akkora zenei értéke, amit államilag kell támogatni. Bár Mága célzottan is kapott közpénzt az elmúlt öt-hat évben, a tao-rendszer nagy kedvezményezettje lett, milliárdokra szert téve. A legtovább a vajdasági Dombos Fest alapítói mentek el, akik azt írták.

A kormány kedvenc előadói, Ákos, Nagy Feró, Mága Zoltán elég jól kerestek tavaly

Megéri a NER kedvenc előadójának lenni. Mind Kovács Ákos, mind Mága Zoltán, mind Nagy Feró szépen zárta a tavalyi évet bevétel szempontjából. A Napi.hu összeszedte, mennyit kereshetett Kovács Ákos, Mága Zoltán és Nagy Feró, akiről köztudott, a kormány kegyeltjei. előadók fizetése

Mága pont olyan vírus a magyarság kulturális térképén, mint anno a 3+2 együttes volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amit a Mága Zoltán által jegyzett koncerteken láthatunk, hallhatunk: népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan.[/perfectpullquote]

– fogalmazott a Pannon Filmharmonikusok karmestere, Vass András.

Szabó Attila, a Fidesz rendezvényein gyakran megforduló Csík Zenekar prímása és gitárosa szerint pedig nem annyira Mága hegedűkezelési technikájával van gond. Sőt, nem is a zenésszel, hanem a mértékkel.

350 millióval tömte ki a kormány Mága Zoltán hegedűművészt

Az új rendszert azután vezették be, hogy 2019. január elsejével megszűnt az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás, vagy ahogy többen ismerik, a kulturális tao. A kulturális tao révén a magánszféra – azzal, hogy a költségvetés helyett kulturális szervezeteknek adta társasági adója egy részét – komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát.

Mága erre a tiltakozásra reagálva adott ki egy közleményt – írta az Index. “Tisztázzuk: eddig állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem” – kezdte Mága a közleményét. A támogatást ugyanis „az a koncertszervező iroda kapta, mely – más előadóművészek mellett – az én koncertjeimet is szervezi, azzal a céllal, hogy 100 kárpát-medencei településen 100 templomban 100 különálló rendezvény keretében jótékonysági koncertet adjon” – folytatta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Állami támogatás nélkül egy ilyen volumenű 100 állomásos koncertsorozatot lehetetlen megrendezni, ezért ezúton is köszönetet mondok az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felkarolta ezt a világon is egyedülálló kezdeményezést, amelyen több mint százezren vehettek részt a Kárpát-medencében és élhették meg a magyarság összetartozásának érzését és a zene felemelő erejét[/perfectpullquote]

– írta.

Kezdőlap > Mága Zoltán: „állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem”

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból