Mély hangok és zenei magasságok

Mély hangok és zenei magasságok

Az ember, akivel kapcsolatban egy YouTube-keresés során, leginkább olyan című videókba lehet belefutni, amikben feltétlen szerepel az “amazing”, az “incredible” vagy a “super” kifejezés – nos, ez a valaki nem más, mint Victor Wooten.

Az idén 52 éves basszusgitár virtuóz pedig kétségkívül teljes mértékben rászolgált a fenti jelzőkre eddigi elképesztően gazdag pályafutása során. Victor Wooten neve még a felületes jazz-rajongó számára is ismerősen csenghet, ha máshonnan nem, akkor a fúziós-jazz supergroup Béla Fleck and the Flecktones-ból egészen biztosan, de aligha akad olyan a basszusgitárt kicsit közelebbről is ismerő ember, aki ne hallott volna már Wootenről. A világ talán legjobb basszerosaként olyan legendás zenészeknek is, mint például Marcus Miller vagy Jaco Pastorius nem csak méltó követője ő, hanem minimum hasonló kvalitású társa is egyben.

Victor Wootent nézve mindig is az a benyomásom támadt, mintha a basszusgitár igazából egy, a testéből kinövő harmadik karként létezne számára, amit éppen olyan természetességgel kezel, mint a hétköznapi ember a számára rendelkezésre álló két végtagot. De talán ennél is jobb példa, ha Wooten játékát a beszédhez tesszük hasonlatossá, amint azt teszi ő is egyébként, ugyanis szerinte az ideális zenélés hasonló természetességgel és módon történik mint a beszéd általi kommunikáció.

Mint mondja, a zene is egy nyelv, éppen ezért ugyanúgy kell megtanulnunk a zenei “beszédet”, mint ahogy az anyanyelvünket tanultuk születésünktől kezdődően.

Wooten basszusjátékába a korábbi nagy virtuózok technikái mellett beépített elemeket többek között bandzsósoktól, flamenco gitárosoktól, vagy épp Stanley Jordantől, aki nagy hatással volt a kétkezes tapping-technikájára, amiket aztán egybegyúrva a hangszert egy újabb, magasabb szintre emelte. A Flecktones lemezek mellett Wooten kilenc szólólemezzel is büszkélkedhet, amiken túl szinte megszámlálhatatlan kollaboráció részese volt Stanley Clarke-kal, Steve Baileyvel vagy épp Chick Coreaval közösen, hogy csak néhányat említsünk.

Wooten szerencsére nem először jár Magyarországon, de aktuális formációjával, ami Dennis Chamberel (dobok), Bob Franceschinivel (szaxofon) és Anthony Wellingtonal (basszusgitár) kiegészülve áll fel, először láthatjuk őt. Victor Wooten zenekarának koncertjén négy önfeledt, végig vidám zenészt láthatunk majd a színpadon, akik azt csinálják majd, amit a legjobban szeretnek: zenélnek, és természetesen szórakoztatnak is egyúttal. Csak győzzük majd felszedni az állunkat egy-egy komolyabb szóló után.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – november – 08. – 20 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Jegyár: 12 990 HUF, 10 900 HUF, 8 900 HUF

Kezdőlap > Uncategorized > Mély hangok és zenei magasságok

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból