A migrációban nincsenek tündérmesék – egy amerikai kiállítás erre szeretné emlékeztetni az embereket

A migrációban nincsenek tündérmesék – egy amerikai kiállítás erre szeretné emlékeztetni az embereket

Számos sokkoló kép lát napvilágot napjainkban a migráns emberek küzdelmeiről. Nemrég egy apuka és lánya fulladt bele a Rio Grande folyóba, miközben Mexikóból Texasba tartottak. A képen a két év körüli kislány még átkarolja édesapja nyakát. A washingtoni Phillips Collection múzeumban látható időszakos kiállítás az Egyesült Államokban zajlott és zajló migrációra összpontosít.

A Washington DC-ben található Phillips Collection szeptemberig 75 művész munkáját állítja ki, 15 országból, akik valamilyen formában megörökítették az Egyesült Államokban végbemenő migráns megmozdulásokat. A The Warmth of Other Suns: Stories of Global Displacement című kiállítás szervezői Massimiliano Gioni művészeti vezető és Natalie Bell kurátor, akik olyan művészeket kerestek, akik első kézből tapasztalták meg a migrációt.

Adrian Paci festménye, 2007 / Fotó: The Guardian

A migráns megmozdulásokat régen is egyfajta reménytelenség övezte, és Gioni szerint a helyzet azóta csak romlott. A művészeti vezető szerint fontos szempont volt a helyszín kiválasztása, és azért döntöttek Washington DC mellett, mert a szervezők úgy gondolják, maga a migráció sokban kötődik ehhez a helyhez, innen indult. A másik lényeges elem pedig a kiállítás címe volt. A The Warmth of Other Suns Richard Wright tollából származik, aki 1945-ben, a Black Boy című versében írta le a sokat jelentő sorokat. A hely, a cím, valamint az alkotók, mind erősen kapcsolatban állnak a migrációval, ettől még személyesebb hangulata lesz az egész tárlatnak.

Ai Weiwei Legóból készített portrékat az eltűnt mexikói gyerekekről

Aligha létezik még egy olyan nagylelkű és tehetséges művész, mint Ai Weiwei. A művészetében mindig jelen van az alázat és az empátia. Ezt ismét bizonyította legújabb munkájában, amellyel az eltűnt mexikói tanulók és tanárok előtt teszi tiszteletét. ai weiwei lego, ai weiwei mexikó

Szerencsére nem ez az egyetlen népvándorlással kapcsolatos kiállítás. Yoko Ono Manhattan belvárosában, Ai Weiwei Sydneyben tartanak hasonló bemutatókat. A washingtoni inkább az Egyesült Államokra koncentrál, de ettől függetlenül ugyanúgy felhívja a figyelmet a világ más tájain zajló migráció szörnyűségeire. Napjainkban rengeteg ellentámadás és negatívum éri a migránsokat. Az erről szóló művészeti események személyes sorsokon keresztül kicsit közelebb hozhatják és megvilágíthatják mi az oka annak, hogy rengeteg ember útnak indulnak az ismeretlenbe.

Kezdőlap > A migrációban nincsenek tündérmesék – egy amerikai kiállítás erre szeretné emlékeztetni az embereket

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból