Művészet hegyen-völgyön át

Művészet hegyen-völgyön át

A Művészetek Völgye az a hely, ahol megfér egymás mellett a népzene, a hip-hop, a rock és az electro swing, de had lépjünk túl a zenei klánokon. Jelen van a színház, az irodalom, a slam-poetry, a folklór, a képzőművészet, a népi mesterségek, a modern design, és nem utolsó sorban a hazai bio gourmet különlegességek.

Persze az ókori görög gondolkodók, most fognák a fejüket gyalázatukban, hogy miként lehet a nemes- és hitvány művészeteket egy mondatban említeni, ám a helyzet az, hogy a XXI. század egyik nagyszerű találmánya, hogy mindent belezúdít egy fesztiválba. Így életben tartva a múlt értékeit és felszínre hozva a kortárs művészeteket.

Ezentúl nyugodt szívvel kitehetjük a Völgyre a 0-24h táblát, valamint a 0-111 éves korig besorolást, ugyanis valamelyik falucska valamelyik zugában mindig történik valami az összművészeti fesztivál ideje alatt. Körülnézve azt tapasztalja az ember, hogy jól érzi magát az árnyékban a kismama, a karon ülő, a patakban szaladgáló vagy éppen népmesét hallgató 3-13 éves, a tinédzser a Hősök koncerten, és így tovább minden korosztály megtalálja a maga helyét, a programok és helyszínek sokaságában.

Művészetek Völgye 2016
Művészetek Völgye 2016 / Fotó: Tölgyesi Írisz

Hogy könnyebb legyen elképzelni a „Művészetek Vögye szüzeknek“ és a már „beavatottaknak“ felelevenedjen az élmény, leírjuk, hogyan telt egy nap Kapolcson.

A két napos árvíz után érkeztünk, ami azt eredményezte, hogy a Séd patak megáradt, magával sodorta a kézműves piacteret és sok udvarba is belátogatott. De ez nem szegte kedvét sem az árusoknak, sem a látogatóknak. Hamar orvosolták a problémát, mégpedig úgy, hogy a víz megfékezésére homokzsákokat halmoztak fel, a területen pedig aranysárga szalmát terítettek szét, hogy felszívja a sarat. Aztán, mivel

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]örökké nem eshet[/perfectpullquote]

– ahogy Brandon Lee is megmondta a Holló című filmben, elapadt az ár, és a hátralévő időben szakadatlanul tündökölt a nap. Így aztán a helyszínek gyors feltérképezése után az árnyékos Folk udvarban tengettük a kora délutánt, ahol néhányan nemez szőnyeget készítettek, a másik asztalnál fröccsöt szürcsölgettek, majd kezdetét vette a gyereket-felnőttet egyaránt lebilincselő népmese előadás.

A magyar népmesékről annyit érdemes tudni, hogy eredetileg az emberek különböző életszakaszainak a szépségeit illetve nehézségeit dolgozták fel, kidomborítva az emberek erényeit, gyengeségeit egyaránt.

Nos, ezek közül nem minden gyermekfülnek való, de az igazat megvallva  különösen a pajzán történetek szórakoztatták a jelenlévőket. Persze ezeknek volt egy szép fokozatos íve, kezdve a gyereknek és gyereklelkű felnőtteknek szóló mesékkel, aztán jött az interaktiv párkapcsolati mese, végül az estimese felnőtteknek. Meghallgattuk Molnár Enikőt, Balogh Melindát, a Hungarian FolkEmbassyvel, és Bukovics Jánost.

Ebben az udvarban közkedvelt program volt a FolkEmbassy szabadegyetem is, ezen napon Nagy Ilona és Sándor Ildikó tartottak előadást az ősi születésről-halálról és a dúlaságról. A estét Szalonna és bandája – Útravaló lemezbemutató koncertje indította be, utánuk a Hungarian FolkEmbassy és a Babra zenekar húzta a talpalávalót egészen világos virradatig.

Művészetek Völgye 2016
Művészetek Völgye 2016 / Fotó: Tölgyesi Írisz

Ez idő alatt programok ezrei biztosítottak szórakozást és művelődést a résztvevőknek, például a Kaláka udvarba Szalóki Ági földön túli módon tiszta hangja és a jól ismert Gryllus Dániel-Gryllus Vilmos páros zenéje csalogatta be az érdeklődőket, utánuk pedig beindult a virtuózoktól harsogó Zenés Versimpró, Babiczky Tiborral, Both Miklóssal és Lackfi Jánossal.  

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Szaladj kislány ecetért, hadd mulasson a vendég!   [/perfectpullquote]

Ez a mondat az az igazság, hogy az egész Völgyre jellemző. Hiszen a fesztivál idejére minden privát porta megnyílik a látogatók számára, és adottságaitól függően étkezdévé, vásárhellyé, színpaddá, vendégházzá válik, ahol tiszta szívvel várják az embert.

Napközben rengeteg kézműves foglalkozásban, énekes-táncos workshopokban lehet részt venni, gyönyörködni az egyedi készítésű portékákban, különleges borokat, sajtokat, húsokat kóstolni, ékszert, ruhát, piperét, faragott tárgyakat, kézzel szőtt kosarakat, szebbnél szebb kerámiákat és még sorolhatnám mi minden csodát van lehetőség vásárolni. Ugyanis az emberi kreativitás és önkifejezés végtelenül színes és szerteágazó.

Ilyen két színfolt volt számunkra a Gombor képek világa, azaz Gombor József képei, melyeknek egy pajta adott otthont, illetve Bubu Manóvilág udvara, ahol pszichedelikus zenefoszlányok kíséretében megannyi sajátkészítésű kis lény üldögélt, úszkált, pihent erre-arra.

Az udvarok mindegyikében lehetőség volt lepihenni, időzni, beszélgetni a művek alkotóival, a mesterségek művelőivel, vagy csak leheveredni és belemerülni egy újonnan szerzett könyvbe, hiszen a Völgyben az olvasás nem egy értetlen  mosollyal illetett, elavult szokás, a könyv pedig egy kőkorszaki attribútum, hanem egy teljesen normális dolog. Valahol az olyan momentumok, életképek teszik a fesztivált természetessé, mint egy magába feledkezett  olvasó, egy patakban játszadozó gyermek, vagy egy szorgalmasan munkálkodó kosárfonó.

Művészetek Völgye 2016
Művészetek Völgye 2016 / Fotó: Tölgyesi Írisz

A falu gólyái a legnagyobb nyugalommal szemlélik ezt  a sokféle, kavargó, sürgő-forgó, alkotó tömeget, mely aztán 1-1 udvarban összegyűlik a programokra, ahogy mi is tettük.

A Momentán udvarban ugyanis Spiró György érkezett egyik este, a Főhős című előadás vendégeként, és olyan dolgokat tudhattunk meg róla, mint, hogy végtelenül türelmes ember, önállóan befizeti a csekkjeit, lefolytott, de erőteljes hangon is tud kiabálni, vagy hogy anno milyen kínos volt első találkozása egy nővel.

Sőt azt is elárulta, hogy szeret főzni, kedvenc halleves receptjét is megosztotta velünk, azt követően, hogy elmesélte miként került első műve „Örkényihez“ vagyis Örkény Istvánhoz.

A teljesség igénye nélkül így tudnánk röviden összefoglalni azt, hogy milyen az évről-évre gyarapodó, Völgy-élet. Azt kell, hogy mondjuk, érdemes a részévé válni!

Művészetek Völgye 2016
Művészetek Völgye 2016 / Fotó: Tölgyesi Írisz

A nappali programok, előadások, foglalkozások, és a vásárok teljes területe ingyenesen látogathatóak, 18 órakor kezdődnek a fizetős koncertek, és események, melyek napijeggyel, heti bérlettel látogathatóak. Inni-enni különböző árfekvésben lehet, házias ételek és sokféle reform finomság egyaránt megtalálható reggel-délben-este az árusoknál és a helyi vendéglátósoknál.

A falvak között a nevéhez hű Csigabusz szállítja a népeket, hogy senkinek ne kelljen távol tartania magát a házi pálinkáktól, kézműves söröktől, borkülönlegességektől. Kapolcs és környéke egyébként tömegközlekedéssel és autóval egyaránt jól megközelíthető, utóbbi esetben napi díjért van parkolási lehetőség. Érdemes belevágni, és belemerülni a Völgybe!

További képek a galériában

Kezdőlap > Uncategorized > Művészet hegyen-völgyön át

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból