Matus Bence azt állítja, tőle lopta a National Geographic a hatásos címlap ötletét

Matus Bence azt állítja, tőle lopta a National Geographic a hatásos címlap ötletét

A National Geographic júniusi számának címlapján látható egy impressszív fotó „Planet or Plastic?” felirattal. A gond viszont, hogy egy pozsonyi férfi, Matus Bence azt állítja, a neves magazin tőle nyúlta a kép ötletét – írja a HVG.

A lap értesülései szerint a NatGeo júniusban egy többéves kampányt indít a műanyaghasználat csökkentése érdekében. Az inkriminált címlapkép pedig a világ óceánjait beszennyező műanyag hulladék globális problémájára hívja fel a figyelmet, utalva arra, hogy a vízben lebegő műanyag zacskó csak a jéghegy csúcsa.

A magazin címlapfotójáról és célkitűzéséről mi is beszámoltunk, ezen a linken olvashatod.

A szlovák fotós-grafikus Instagramján azt írja, hogy a képet ő készítette még 2015-ben a Tesco környezetbarát táskáihoz, és „ennek egy béna koppintása került most a NatGeo címlapjára”.

Matus arra kéri az olvasókat, hogy osszák meg és terjesszék bejegyzését.

Balra Matus Bence alkotása látható, míg jobbra a NatGeo címlapja, Jorge Gamboa szerző feltüntetésével / Fotó: Matus Bence Twitter-oldala

A világhíres magazin címlapja Jorge Gamboa alkotása. A HVG megemlíti, hogy a Matuséhoz és geographic-os képhez hasonló koncepciójú fotókból több is kering az interneten és stockfotóként is fellelhető. Az nem derül ki, ezek mikor készültek.

Mi is találtunk párat:

Arról egyelőre nincs információnk, hogy Matus Bence közvetlenül jelezte-e igényét a National Geographic felé. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Kezdőlap > Matus Bence azt állítja, tőle lopta a National Geographic a hatásos címlap ötletét

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból