Nem csak koszovót, de több írót is sokkolt Peter Handke Nobel-díja

Nem csak koszovót, de több írót is sokkolt Peter Handke Nobel-díja

Salman Rushdie, Hari Kunzru és Slavoj Zizek is megdöbbent azon, hogy az osztrák író, Peter Handke kapta a díjat, írja a The Guardian.

Salman Rushdie már húsz évvel azelőtt, hogy Peter Handke elnyerte volna az irodalmi Nobel-díjat, egy elismerés, „Az Év Nemzetközi Marhája” díj esélyesének kiáltotta ki, amiért az osztrák író támogatásáról biztosította és mentegette Slobodan Milosevic „népirtó rezsimjét”.

Peter Handke osztrák író / Fotó: Getty Images

A szlovén gyökerekkel is rendelkező osztrák szerzőben a Balkánon zajló háború felélesztette a nacionalizmust. Handke nagy nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a szarajevói muszlimok magukat gyilkolták le, miközben a szerbeket okolták ezért, és a srebrenicai népirtást is tagadta. Handke 2006-ban részt vett Milosevic temetésén is, előtte pedig többször meglátogatta a hágai börtönében.

Az amerikai írószövetség, a PEN America elnöke, Jennifer Egan megdöbbentőnek nevezte, hogy a Nobel-bizottság Peter Handkénak adta a díjat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elképesztő, hogy egy olyan írót választottak, aki arra használja a nyilvánosságot, hogy megkérdőjelezzen történelmi tényeket, és népirtást elkövető embereket mentegessen[/perfectpullquote]

– áll a szövetség közleményében.

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapta 2019-ben az irodalmi Nobel-díjat

A testület az Olga Tokarczuk írónak odaítélt Nobel-díj indoklásában az 57 éves író “narratív képzeletét” emelte ki, “amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”. Tokarczuk igazán kiváló “szezont” fut, hiszen tavaly neki ítélték oda a szintén nívós Man Booker-díjat.

Hari Kunzru brit író, újságíró nyugtalanítónak nevezte a Nobel-bizottság döntését. Szerinte Handke jó író, akinek a tehetsége mellé „sokkoló etikai vakság” párosul.

Slavoj Zizek szlovén filozófus szerint Svédország egy háborús bűnöket mentegető írónak adta a díjat, miközben részt vett „korunk, igazi hősének, Julian Assange-nak a karaktergyilkosságában”. Zizek szerint nem Handkénak kellett volna adni az irodalmi Nobelt, hanem Assange-nak a Nobel-békedíjat.

A koszovóiak nagyon kiakadtak a friss Nobel-díjas Peter Handke miatt

Heves reakciókat váltott ki a koszovóiak körében, hogy a 2019. évi irodalmi Nobel-díjat Peter Handke osztrák írónak ítélte oda a Svéd Akadémia, Pristina szerint ugyanis Handke a múltban gyűlöletkeltő kijelentéseket tett. peter handke, irodalmi nobel díj 2019, peter handke nobel díj koszovó, nobel díj 2019 nyertesek

A szerb média ugyanakkor üdvözölte Handke elismerését. Alexander Van der Bellen osztrák elnök pedig azt mondta: sok köszönni valónk van Handkénak.

Peter Handke műveinek értékét a vitatott megnyilvánulásai ellenére nem vitatják, az európai irodalom egyik legnagyobb alakjának tartják.

Kezdőlap > Nem csak koszovót, de több írót is sokkolt Peter Handke Nobel-díja

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból