Nézz bele az eddig eltitkolt Kennedy-aktákba!

Nézz bele az eddig eltitkolt Kennedy-aktákba!

2017 október 26-án a National Archives végre nyilvánosságra hozta a John F. Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos aktáit, ezzel történészeket és összeesküvéselmélet-gyártókat rohamozva meg újabb információkkal.

Trump megfogadta, hogy minden dokumentumot teljes egészében a nyilvánosság elé tár majd, de később aztán meggondolta magát, és visszatartott több száz nyilvántartást, amikről a hírszerzők úgy gondolták, veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra, állítja a The New York Times. Az így rendelkezésünkre álló 2891 dokumentum így is új anekdotákat szül azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik után anno nyomoztak az ügyben. A Washington Post szerint az ügynökök nyomoztak egy Kitty nevű sztripper – Fidel Castro megmérgezője – után, de a legkülönösebb mégiscsak az az ötödikes gyerek, akire azt hitték, hogy egy bérgyilkos.

Az egyik legjelentősebb kinyilatkoztatás J. Edgar Hoovertól való, aki az akkori FBI igazgatója volt, és Lee Harvey Oswald meggyilkolása után készült. Az NBC News szerint Hoover diktálta az emlékeztetőt:

Az a dolog, amiért aggódom, és Ő is [Katzenbach főügyész-helyettes], hogy valamit ki kell adnunk, amivel meggyőzhetjük a nyilvánosságot arról, hogy Oswald az igazi gyilkos.

Nem világos, hogy Hoover ezeket a szavakat használta az állami zavargások és összeesküvéselméletek megfékezésére, vagy úgy gondolta, hogy a merénylet egy nagyobb cselekmény részét képezheti.

A szakértők abban reménykedtek, hogy az iratok majd fényt derítenek Oswald mexikóvárosi útjára pár héttel Kennedy meggyilkolása előtt, amiről azt terjesztették, hogy kubai és orosz kémekkel volt találkozója, és mivel még az FBI megfigyelése alatt is nyíltan beszélt arról, hogy meg akarja ölni Kennedyt. De sajnos a feltárt fájlok nem hoztak ilyen egyértelmű tényeket, sokkal inkább az lesz világos, hogy Kennedy gyilkosságának még mindig kérdéses a megoldása mind az FBI, mind a CIA részéről, mondja a The New York Times

A dokomentumokat egy 1992-es törvény miatt kellett újra nyilvánosságra hozni. Az a maradék irat, amit Trump titokban akar tartani, újra átvizsgálásra kerül majd a hírszerző ügynökségek által – hacsak valóban úgy nem döntenek, hogy nemzetbiztonsági ügy lesz belőle -, és késő áprilisban fogják feltárni. 

Ti is belenézhettek az aktákba az archívum weboldalán, de ehhez ismerni kell a zsargonokat, a jelnyelveket és idegen nyelveket, amiken íródtak. Egy nem feltétlenül hozzáértőnek pedig érdemes egy kis segítséghez folyamodnia.

Kezdőlap > Uncategorized > Nézz bele az eddig eltitkolt Kennedy-aktákba!

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból