Itt egy videó, amin 500 év nőideálja látható festményeken

Itt egy videó, amin 500 év nőideálja látható festményeken

Egy korábbi videó került elénk, amiben körülbelül 500 év nőideálja sejlik fel festményeken. Philip Scott Johnson válogatása a 12. századtól kezdődik.

Philip Scott Johnson videója, amin kvázi 500 év nőideálja lelhető fel festményeken, 2007-ben a YouTube legkreatívabb videó díját nyerte el. Azt persze nem állíthatjuk, hogy a 90 műalkotáson keresztül pontos képet kaphatunk a művészettörténet nőkhöz való viszonyához.

Pablo Picasso: Nude Woman in a red armchair festménye / Fotó: Getty Images

Ám mindenesetre valóban kreatív munka született Philip Scott Johnson jóvoltából. A nőideál festményeken válógatása az oroszországi novgorodi festőiskola 12. századi Arkangyalával kezdődik, Leonardo da Vinci 1508-as La Scapigliatájával folytatodik.

Több mint 30 évvel ezelőtt ellopott, nőket ábrázoló ikonikus festmény kerül vissza a múzeumba

Az arizonai múzeum egy jótékonysági esemény részeként teszi ismét közszemlére a több millió dollárt érő, Willem de Kooning festményét, mielőtt restaurálják. A világhírű holland-amerikai absztrakt expresszionista művész Woman-Ochre (Nő-Okker) című képét még 1985-ben, hálaadás után egy nappal lopta el egy pár. 2017-ben egy új-mexikói antikkereskedő vásárolta meg a képet, aki később rájött, hogy lopott festményről van szó.

Ezt követően Dürer, Rubens, El Greco, Renoir, Gauguin és Salvador Dalí festményein keresztül jutunk el Pablo Picasso Francoise Gilotról készített 1946-os portréjáig.

Előkerült Picasso Női mellkép festménye, amit 20 éve loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról

A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-ban keletkezett Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban évekig tartó nyomozás eredményeként. Március közepén egy holland üzletember adta át neki, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás, írja a .

Ha kíváncsi vagy a festmények és festők teljes listájára, ezen a linken megtekintheted.

Kezdőlap > Itt egy videó, amin 500 év nőideálja látható festményeken

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból