Ilyen az óceánok valódi világa: Látványos digitális megoldás mutatja be az óceánok szennyezettségét a Tropicariumban

Ilyen az óceánok valódi világa: Látványos digitális megoldás mutatja be az óceánok szennyezettségét a Tropicariumban

Június 5-én tartották a Környezetvédelmi világnapot és a június 8-án az Óceánok világnapját. Ezen alkalmakból a Campona a Tropicariummal és a Zero Waste Hungary-vel karöltve, egy látványos digitális megoldás segítségével teszi érzékletessé a Tropicarium látogatói számára az óceánok műanyagszennyezettségének döbbenetes mértékét.

A nagyközönség számára három napig megtekinthető látványelem mellett, a sajtó munkatársai egy kerekasztal-beszélgetés keretében, szakértőktől hallgathattak meg további részleteket a probléma súlyáról, valamint a lehetséges megelőzési módokról.

Az óceánok műanyag szennyezéséről szerveztek kerekasztal-beszélgetést a Camponában, amelyet Garami Gábor moderált

A véget nem érő műanyagszemét-termelés és a nagyvizek élővilágának veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet az installáció. Ezt a Campona a Tropicariumban állította fel a Zero Waste Hungary-vel együttműködésben. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy rávilágítson azokra a meghökkentő tényekre, miszerint percenként egy teherautónyi szemét kerül az óceánokba, és hogy ennek következtében a tengeri élőlények soha nem látott fenyegetettségnek vannak kitéve.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az akció nem titkolt célja a megdöbbentés, hiszen Magyarországon, távol az óceánoktól, nem találkozunk személyesen a problémával. Ez persze nem jelenti, hogy nem is vagyunk érintettek. A Tropicarium az a helyszín, ahol leginkább átélhetjük mi is a valódi óceánélményt. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a valóságot, és felhívjuk a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára[/perfectpullquote]

– foglalta össze Voith Kinga, a Campona marketingvezetője a kampány célját.

Hosszú évek után az Európai Unió betiltja az egyszer használatos műanyagokat

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

A bevásárlóközpont, a környezettudatosságra való nevelés jegyében, az installáció felállításán túl szakmai kerekasztal-beszélgetést rendezett a sajtó számára. Ennek keretében neves szakértők részvételével járták körül a klímaváltozás elleni harcot. Emellett érintették az óceánok védelméért folyó küzdelem jelenlegi helyzetét is.

Az eseményen Garami Gábor beszélgetett dr. Rodics Katalin természetvédővel, a Greenpeace kampányfelelősével, Kump Edina környezetkutatóval, hulladékcsökkentési szakértővel, a hulladekmentes.hu blog szerzőjével, valamint Farkas Viviennel, a Tropicarium állatgondozójával.

Az óceánok műanyag szennyezéséről szerveztek kerekasztal-beszélgetést a Camponában

Dr. Rodics Katalin elmondta, hogy a Föld 71 százalékát borító óceánok szerepe többek között azért is kulcsfontosságú, mert az általunk belélegzett oxigén felét az óceánok „állítják elő”. Hangsúlyozta, hogy a Greenpeace hazai és nemzetközi szinten is törekszik arra, hogy érdemi változások történjenek a hulladék kibocsátás óriási volumenének megfékezésében.

Perger András, a Greenpeace munkatársa: „Ennek véget kell vetnünk”

Erdőtüzek pusztítanak, olvadnak a jégsapkák, elpusztul a Föld. A 444-en megjelent cikk kizárólagosan az embert tette felelőssé ezekért a katasztrófákért és az ezeket okozó felmelegedésért. Mennyi ráció van ebben? Ha pusztán a felmelegedés lenne a kérdés, akkor azért egyértelműen az emberi tevékenység általi szén-dioxid-kibocsátás a felelős.

Kump Edina hozzátette, hogy a műanyag szennyezés ellen a saját otthonunkban is rengeteget tehetünk. Mint mondta, az apróbb lépésektől kezdve a teljes életmódváltásig, a fő cél az, hogy mindenki felismerje, egymaga is hozzájárulhat a műanyag válság felszámolásához. Farkas Vivien elmondta, hogy a Tropicarium igyekszik a legtöbb információt megosztani a náluk is bemutatott óceáni és édesvízi állatokról, azok életmódjáról.

A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

Úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy túl sok műanyagot használ az emberiség, és nem lehet tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség. A műanyagjátékok, palackok, használt fogkefék is landolnak valahol, miután kidobják őket – gyakran a tengerpartokon és az óceánban végzik. Nemrégiben a National Geographic is felhívta a figyelmet a környezetet drasztikus mértékben károsító műanyag hulladék felhalmozódására.

Véleménye szerint kiemelkedően fontos annak bemutatása is, hogy ezek az állatok milyen nagy veszélynek vannak kitéve az emberek által termelt hatalmas mennyiségű műanyag szemétnek köszönhetően.

A Campona bevásárlóközpont célkitűzései túlmutatnak a fogyasztás és a vásárlás ösztönzésén, a környezettudatosságra való figyelemfelhívási akcióikkal, családi rendezvényeikkel a helyi közösség klímavédelmi edukációjában is részt kívánnak venni.

Ennek a figyelemfelhívó akciónak része, hogy miután szembesíti az embereket a problémával, arra is rávilágít, hogy mindenki tehet a megelőzés érdekében. A látogatókat ösztönzi, hogy a bevásárláshoz ne az eldobható műanyag szatyrokat használják. Szeretnék, ha keresnék az ökotudatos megoldásokat.

Az Adidas megesküdött, hogy 11 millió pár cipőt készít az óceánba került műanyagból

Az Adidas és a Parley közös termékei valódi értéket nyújtanak a megjelenésen, funkcionalitáson és minőségen túl, mivel minden darab egy tisztább óceánhoz járul hozzá. 2017-ben egymillió, 2018-ban ötmillió pár cipőt készítettek újrahasznosított műanyagból, 2019-ben ezt a számot tizenegymillióra szeretnék növelni. A Prouder projekt lényege az Adidas ikonikus, Samba cipőinek újragondolása az egység, egyenlőség és eredetiség jegyében.

Az óceánok valódi világával június 5-től június 7-ig találkozhatnak a Tropicariumba látogatók. Számukra a Campona korlátozott számban ajándék öko bevásárlótáskát biztosít, ezzel is támogatva a környezettudatos bevásárlást és a műanyagszennyezés csökkentéséért folyó harcot. Csütörtökön pedig a Zero Waste Hungary képviseletében Gózon Eszter személyes hulladékcsökkentési tanácsadással várja az érdeklődőket. A szervezet szeretné segíteni az egyéni lehetőségek megtalálását és jobb kiaknázását.

Kezdőlap > Ilyen az óceánok valódi világa: Látványos digitális megoldás mutatja be az óceánok szennyezettségét a Tropicariumban

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból