Orbán Viktor nyitja meg az évtizedekig romos állapotban lévő, most felújított Szépművészeti Múzeum kapuit

Orbán Viktor nyitja meg az évtizedekig romos állapotban lévő, most felújított Szépművészeti Múzeum kapuit

Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg – több mint három évig tartó felújítást követően – a Szépművészeti Múzeumot október 30-án, kedden – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t.

Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme – fogalmazott 
az épület szeptemberi sajtóbejárásán Fekete Péter kulturális államtitkár. 

A képen a Régi Képtár egyik kiállítótermét láthatjátok a II. világháborús bombázások után / Fotó: A Szépművészeti Múzeum hivatalos Facebook-oldala

Baán László főigazgató hozzátette, a Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját. 

Baán László a korábbi sajtóbejáráson azt is közölte: a látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható.

Frida Kahlo végre Budapesten! – Remekművek az MNG-ben

A válogatás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba. Láthatjuk a művész védjegyévé vált önarcképeit, emellett szerepelnek a tárlaton olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók.

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

Kezdőlap > Orbán Viktor nyitja meg az évtizedekig romos állapotban lévő, most felújított Szépművészeti Múzeum kapuit

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból