Orsós Zsófia, a német szépkiejtési verseny kiválósága

Orsós Zsófia, a német szépkiejtési verseny kiválósága

Hetvehely, a Baranya megyei település büszke lehet lakóira, azon belül is az Orsós családra. Orsós Zsófia tízéves, negyedik osztályos, hetvehelyi tanuló negyedik lett az országos német szépkiejtési versenyen – szinte napra pontosan – két évvel ezelőtt, miután a megyein a második volt korosztályában.

Sztereotípiák lebontása

Talán többen mondhatnák, hogy nem jelent akkora hírt ez az eredmény, hogy írjunk róla, azonban a ContextUs.hu portál szerint igenis kiemelkedő teljesítményt nyújtott Zsófi az országos és megyei német szépkiejtési versenyen, és ez is egy ütés a negatív előítélet falának ledöntésében. A Máró rovatunknak is az a célja, hogy bemutassuk a roma származású tehetségeket, amellyel a negatív sztereotípiák csökkenhetnek.

Gyakorta a dobogó közelébe került, sőt, ahogy írtuk is, a megyei versenyen II. helyezést ért el.

Ám nem csak a német nyelvben mozog otthonosan, hiszen klarinétozik is, és kitűnő tanuló is. És meg sem lepődünk rajta ezek után, hogy azokból is rendre hozza el a versenyeken szerzett díjakat.

Gyermekpszichológus akarok lenni

A videóból az is kiderül, hogy gyermekpszichológus szeretne lenni Zsófia. És miért? Segíteni szeretne az embereken. 

Tanulás az út a kitöréshez

De honnan, milyen családból származik a kislány? 

Az édesanyja, a 33 éves Mária szociális gondozó és ápoló volt, ma közmunkaprogramban takarít, a 47 esztendős édesapa, Ferenc pedig reggeltől estig dolgozik egy erdészeti vállalkozónak, hogy a család megéljen, és természetesen azért, hogy Zsófinak mindene meglegyen, amit a két kezével megteremthet.

A család felismerte, hogy az egyetlen, de legalábbis a legbiztosabb út a felemelkedéshez a tanulás, az édesanya napi és heti rendet is írt lánya számára, aki azt betartja, nemcsak kötelességből, de azért is, mert szeret tanulni.

Hetvehelyi tehetségek

Freiné Hergenrőder Mária, Zsófi korábbi némettanára készítette fel a kislányt a megyei és az országos versenyre, és az elmúlt évek németversenyeire is ő nevezte a kislányt. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Habár kicsiny az iskolánk, számos tehetségünk van. Ami azonban Zsófit megkülönbözteti a legtöbbektől, az a szorgalma, amelyben nyilván nagy szerepe van annak, hogy a család a tudást, a tanulást értéknek tekinti   [/perfectpullquote]

– mondja el őszintén Hergenrőder.

Hogy megbizonyosdjunk Zsófi német szépkiejtéséről, íme, a videó:

Kezdőlap > Orsós Zsófia, a német szépkiejtési verseny kiválósága

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból