Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

Közeledik a Woodstocki Fesztivál 50. évfordulója. 1969. augusztus 15. és 18. között zajlott az emblematikus fesztivál Bethel-ben, New York államban. Most régészek ássák fel a földterületet, hogy megnézzék, a hippik milyen kincseket hagytak hátra a sártengerben.

1969 augusztus közepén több mint 400.000 ember zarándokolt el Bethelbe, a New York állambeli kisvárosba, hogy élőben láthassa többek között Jimi Hendrix-et, Janis Joplint, Jim Morrisont és a The Doors-t és a Blood, Sweat and Tears-t. A Woodstocki Fesztiválon az extatitikus hétvégén a jófajta zene mellett LSD-ből és marihuánából sem volt hiány.

Azok a felvételek, amelyeken a hippik az eső és sár ellenére önfeledten táncolnak kedvenc együtteseik koncertjeire, a pop zene történelem ikonikus képeivé váltak. 32 zenekar lépett fel a fesztiválon a legkülönfélébb műfajokból: folk, rock, pszichedelikus rock, blues és country zene is hallható volt.

A farm körüli füves területek és mezők, ahol a fesztivál zajlott, teljesen tönkrementek a 3 napos rendezvény után. A terület sártengerré vált a hippiknek köszönhetően.

Mivel még a közelmúlt történelme is értékes nyomokat hagy maga után, a régészek arra kíváncsiak, milyen kincsek maradtak a woodstocki fesztiválozók után.

A Binghamton Egyetem szakértői többek között az ásatásokkal a színpadok pontos elhelyezkedését akarják meghatározni. 2017 őszén a régészek már feltárták a piactér részleget az árusok bódéival, ahol a hippi relikviákat zálogosítottak el.

Ásatások Woodstockban / Fotó: picture-alliance / AP Photo / R. Drew

A farm területe New York City-től körülbelül 80 mérföldnyire (128 kilométerre) északra terül el. A Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékének (National Register of Historic Places) listáján szerepel. A helyet az 1990-es évek vége óta egy non-profit szervezet óvja és tartja fenn, amely egy ’60-as évek tematikájú múzeumot üzemeltet (pszichedelikus busszal kiegészülve).

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ez egy jelentős történelmi hely az amerikai kultúrában, egyike azon kevés békés eseménynek, amire az 1960-as évekből megemlékezünk   [/perfectpullquote]

– mondta Wade Lawrence, a Bethel Woods-i Múzeum igazgatója.

Elmondása szerint a régészek munkája segítség lesz a múzeumnak, ami magyarázó gyalogtúrákat tervez a fesztivál félévszázados évfordulójára, jövőre. 

Kezdőlap > Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból