Rendkívüli tárlatvezetés a Zichy-kiállításon

Rendkívüli tárlatvezetés a Zichy-kiállításon

Augusztusban két rendkívüli tárlatvezetés keretében tekintheti meg a nagyérdemű, Zichy Mihály egyedülálló grafikáit az Országos Széchényi Könyvtárban. Szűts-Novák Rita, a Zichy megrajzolt hősei című kiállítás kurátora vezeti körbe a látogatókat augusztus 5-én és 12-én.

Zichy Mihályt, a 19. század egyik legjelentősebb magyar művészét bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Sötét tónusú, szenvedést, fájdalmat, háborús borzalmakat ábrázoló festményei a Munkácsy-életmű mellett a magyar romantika korának legmeghatározóbb művei.

Mégis, ha Zichyt említjük, szinte mindenkinek egyből az Arany-balladák, vagy Az ember tragédiája grafikus illusztrációi jutnak az eszébe.

Akik ezen alkotások eredeti kiadásaira kíváncsiak, azoknak biztosan nem okoz csalódást az itt bemutatott gyűjtemény.

Azonban sokkal több különlegességre számíthatnak azok, akik ellátogatnak erre a kiállításra. Zichy Mihály élete során több mint ezer grafikát készített, és bár ezeknek csak töredéke érhető el Magyarországon, most mégis jelentős gyűjtemény tekinthető meg. 

Zichy Mihály
Zichy Mihály grafikái / Fotó: Zichy Mihály (oszk.hu)

A Zichy megrajzolt hősei legfőbb különlegessége azonban az, hogy nem csak ismert munkái kerülnek kiállításra, hanem az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött, eddig be nem mutatott díszalbumai, továbbá a kézirattárból származó fényképei, magánlevelezései, kéziratai, melyek segítségével Zichy sokkal emberibb arcát ismerhetjük meg. Az orosz cár udvarában eltöltött közel 50 éve alatt készült II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma a kiállítás egyik legértékesebb különlegessége – az album másik példánya a szentpétervári Ermitázs gyűjteményét ékesíti.

Zichy Mihály
Zichy Mihály grafikái / Fotó: Zichy Mihály (oszk.hu)

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a kiállítás mindenkihez közelebb hozza majd Zichy Mihályt. Azoknak viszont, akik még több titokra kíváncsiak, remek alkalom a két rendhagyó tárlatvezetés.

Jegyváltási lehetőség: 10–17.30-ig az Ajándékboltban.

Jegyár: 400 HUF

A tárlatvezetések időpontjai: augusztus 5. 13:00 és augusztus 12. 13:00

A kiállítás a Budavári Palotakoncert – Operett Gála (augusztus 5–6.) napjain is zavartalanul látogatható.

Kezdőlap > Uncategorized > Rendkívüli tárlatvezetés a Zichy-kiállításon

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból