Salvador Dalí könyveket illusztrált, köztük a Bibliát is

Salvador Dalí könyveket illusztrált, köztük a Bibliát is

Salvador Dalí életének második felében dolgozott egy mellékprojekten, amire kevés figyelmet fordítottak a művészettörténészek, írja az Artsy.

A szürrealista művész olyan alkotásokhoz készített illusztrációkat, mint a Don Quijote, a Macbeth, az Alíz Csodaországban, az Isteni Színjáték vagy éppen a Biblia. Ha a nyugati irodalmi kánon művei között böngészünk, nehéz olyat találni, amit a festő nem illusztrált.

Állítólagos lánya miatt exhumálják Salvador Dali testét / ContextUs

A hölgy szerint anyja a művész közeli szomszédságában élt, a titkos viszony 1955-ben szövődött kettejük között. Martínez már 2007-ben kétszer próbálkozott apasági teszttel, ám az eredményeket sosem kapta meg. Egy, a spanyol El Mundo-nak adott interjújában pedig azt nyilatkozta, annyira hasonlít állítólagos apjára, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzik róla, az a bajusz.


Az, hogy Dalí tehetségét arra használta, hogy a nyugati irodalmi tradíciókat fenntartsa és ünnepelje, rendkívül furcsa jelenség. A művész 35 napot töltött börtönben anarchista tendenciák miatt, és a Buñuellel közösen írt Aranykor című film hatalmas támadásnak számított a katolikus egyház ellen.

Rubens, Dalí és Michelangelo kiállítása is látható lesz 2019-ben Budapesten

A tavaly őszi újranyitás óta a Szépművészeti Múzeum már több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik elsősorban a 70 év után ismét látható Román csarnokra és a megújult állandó kiállításra voltak kíváncsiak. Ezt Baán László főigazgató mondta az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a Szépművészeti rövidesen nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkezik.

Dalí illusztrációit pedig még egy furcsa tréfának sem lehet tekinteni. Túl sok irodalmi művet illusztrált túl jól ahhoz, hogy egyszerű vicc legyen.

Kezdőlap > Salvador Dalí könyveket illusztrált, köztük a Bibliát is

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból