Thy Tran szavak helyett fényképekkel mondja el, mit érez

Thy Tran szavak helyett fényképekkel mondja el, mit érez

Ha fotós vagy, tisztában vagy vele, hogy nem minden képkocka remekmű. Ezt Thy Tran is őszintén elmondja. Most megmutatja, mit érez fotókon keresztül, szavak helyett.

Ahogy Thy Tran mondja:

A filmfelvétel hibás elemei is tudnak gyönyörűek lenni. Akinek volt már kamera a kezében, tudhatja, hogy nem minden ellőtt képkocka lesz kiköpött mestermű, de minden alkalommal jó egy picit lelassítani és elmerülni a procedúrában, hogy azt adhassuk át a képeinken keresztül, amit láttatni szeretnénk.

Thy Tran az analóg fotózás keserédességéről akár órákig is tud értekezni. Még az exe adta neki azt a gépet, amit most is használ, mert anno, 2015-ben rájött, hogy mégsem festeni, hanem inkább fotózni szeretne. Ekkor költözött el Saigonba, Vietnámba egészen Melbourne-ből, és arra is rájött, hogy ázsiában még a film is olcsóbb. Itt kezdett el személyes projekteken dolgozni, beleértve frissen megjelent Cacher könyvét. 

Cacher a rejtőzés szó francia megfelelője, hiszen arra használta a kamerát, hogy új nyelvet alakítson ki közte és a barátnője között és helyettesítse a ki nem mondott szavakat. A Mediumnak úgy nyilatkozott, hogy:

A köztünk lévő űr, mint a barátnőm és köztem lévő, olyan sok érzelmet takar, amire ha akarnék, se tudnék szavakat találni. A kamerámon keresztül keresem azt a nyelvet, amin mindezt elmondhatom.

A 2015 és 2017 között készült felvételeket feldolgozó könyv egy direkt és véletlen képeket összegyűjtő történet. A fotókon keresztül meghívást kapunk Thy világába. Ezek mind olyan történetet mesélnek el, aminek nincsen vége.

Egy olyan intim fotóesszét foghat a kezébe az olvasó, ami mind az érzelmi, mind a szerelmesek közötti személyes térre reflektál.

Thy fő témája az arc, ennél fogva a személyiség is, mindig homályos marad, egy olyan döntés, ami mélyebb kapcsolatot feltételez, ha a befogadóra bízza mibenlétét.

Az arcokat mindig megtévesztőnek találtam és túl sok érzelmet takarnak. A személy identitásának misztifikálása pedig mindig is a gyengém volt.

Az arc nélküli portréfotó megengedi, hogy a testnyelvre fókuszáljunk jobban, a fizikai kontaktusra a kép tárgya és a fotós között. Ez egy olyan értékes intimitás, amit nem cserélhet fel az ember. 

Kezdőlap > Thy Tran szavak helyett fényképekkel mondja el, mit érez

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból