Vági Bence, a Recirquel művészeti vezetője: Az Assembly Festival „levadászott” minket

Vági Bence, a Recirquel művészeti vezetője: Az Assembly Festival „levadászott” minket

Nemrég megnéztünk az Edinburgh Fringe Festivalon, a Recircquel társulat Paris de Nuit című előadását, amely baromira erős értékelést kapott. Vági Bencével, az előadás művészeti vezetőjével beszélgettünk, akitől most kulisszatitkokat is megtudhattunk.

ContextUsMiért Edinburgh?

Hét éve jártam először a városban, akkor láttam életemben először újcirkuszt, ez adta az ötletet, hogy otthon is meg lehetne próbálni.

ContextUs: Akkor ez valamiféle művészi „visszafizetés”?

Nem, az Assembly Festival „levadászott” minket, meghívtak a kiemelt programjaik közé.

De azért jó visszatérni, főleg, hogy nagyon jól fogadják a nézők az előadást.

A kritikusok is, eddig van négy ötcsillagunk és négy négycsillagunk, úgyhogy fifty-fiftyre állunk.

/ Fotó: Gordon Eszter

ContextUs: Milyen volt a vizes vébé záróünnepségéről belecsöppeni a Fringe-be?

Gyors. Héthetes próbaidőszak után léptünk fel Budapesten, a Papp László Sportarénában, hazamentünk pakolni, és másnap repültünk Edinburgh-ba.

Ez annyira nem szokatlan, rengeteget utazunk, többet, mint a Fesztiválzenekar.

Turnéztunk már Oroszországban, Európát bejártuk Újvidéktől Párizsig, ezzel az előadással pedig részt vettünk a világ egyik legnagyobb cirkuszi fesztiválján is, Bogotában. Tulajdonképpen a harmadik turnéévünkben vagyunk.

ContextUs: Kellett-e külön készülni a Fringe-re?

Igen, az időkorlát miatt egyórásra kellett a produkciót rövidíteni, de így is teljes élményben lehet része a közönségnek. A Brassaï-képek a maguk fülledt erotikájával, a francia főváros bordélyházainak, melegbárjainak szereplőivel együtt, ebben a változatban is megelevenednek. Annyi különbséggel, hogy a fotóművész modelljei sokkal idősebb, amorf alakok. A csapat artistái huszonhárom évesek, mindannyian tökéletes testtel.

ContextUs: Kik alkotják a társulatot?

A Baross Imre Artistaképző végzőseiből verbuválódtak, a kezdeti időszak nehéz is volt, mert át kellett képezni őket, nagyon kötöttek voltak. Imádom a hagyományos cirkuszt, de valamiféle pozitív nyomással igyekszünk rávenni őket, hogy nyissanak az új irányzatok felé is. Egyelőre úgy tűnik, hajlandóak a képzés megreformálására.

ContextUs: Mi a helyzet a magyarországi fellépésekkel?

Egyre ismertebbek leszünk, öt éve mi voltunk a húszéves Sziget line-upjának felütése, mára a MüPa állandó fellépőivé léptünk elő, és a közönség is kezdi értékelni a munkánkat.

És azt is elértük, hogy az NKA-nál most már lehet pályázni külön cirkusz-kategóriában is, ez azért óriási előrelépés a különböző társulatok finanszírozásának területén.

ContextUs: Mik a tervek, vágyak az elkövetkezendő évekre?

Szeretnénk tovább fejlődni, pihenőidőnkben (értsd: két turné között – a szerk.) színészmesterség-, ének- és zeneórákra járunk az elengedhetetlen gyakorlás mellett. És azért még jócskán vannak fehér foltok a térképen is – az Egyesült Államok például. De mindenképpen szeretnénk eljutni Ausztráliába és Új-Zélandra is.

CV

A Sir Paul McCartney alapította és patronálta Liverpool Institute for Performing Arts koreográfus-rendező szakán szerzett diplomát Vági Bence, ahol tanulmányai során a kabarék és a varieték iránti fokozódó érdeklődése és kutatásai vezették el a cirkusz addig általa kevésbé ismert világához.

A zenés és a táncszínház esztétikai alapjairól indulva új nyelvet teremtett a nagy hagyományokkal rendelkező és méltán világhírű magyar cirkuszművészetben. A kimagasló technikával rendelkező artistákat a tánc-, a zene- és a színházművészet világába bevezetve egyedi, közép-kelet-európai újcirkusz-stílust hozott létre.

A 2012-ben alapított Recirquel társulat ez idáig négy egész estés előadást állított színpadra: 2013-ban a Cirkusz az Éjszakában, 2014-ben A Meztelen Bohóc és a Párizs Éjjel című előadásokat, 2015-ben pedig a Non Solus-t.

Vági Bence társulatát és produkcióikat egyre nagyobb nemzetközi figyelem is kíséri: oroszországi szereplésüket sikeres dél-franciaországi, szerbiai és hollandiai turné követte, mely alapján meghívást kaptak több európai, dél-amerikai és keleti országba.

Rendezései:

Obsecenes – Tales of a Cabaret / Liverpool,
Fekete Katalin: Só és Cukor / Merlin,
Ma a tiéd vagyok, Kapócs Zsóka Karády estje / Mikroszkóp Színpad,
Vági Bence: Toyboyz / Sziget Fesztivál,
Vági Bence: Recirquel / Sziget Fesztivál,
Vági Bence: Cirkusz az Éjszakában / Budapesti Tavaszi Fesztivál 2013,
Vági Bence: A Meztelen Bohóc / Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014,
Vági Bence: Párizs Éjjel, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2014,
Vági Bence: Non Solus, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2015.

Kezdőlap > Uncategorized > Vági Bence, a Recirquel művészeti vezetője: Az Assembly Festival „levadászott” minket

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból